Για σοβαρές ελλείψεις φωνάζουν οι εργαζόμενοι στο «Μαμάτσειο»

2 Min Read

Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ

Στην 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» και των Κέντρων Υγείας Κοζάνης, το πρωί της Πέμπτης, όπου έκαναν λόγο, εν μέσω άλλων, για ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης.

Σε λειτουργικό αδιέξοδο λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού βρίσκονται τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και οι  Προνοιακές Μονάδες της χώρας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, καθώς γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά χωρίς να υπολογίζουν την εργασιακή εξάντληση, την κούραση του προσωπικού, που συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ συγκριτικά με πέρυσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δουλεύει με 3.000 λιγότερο προσωπικό. Η ΠΟΕΔΗΝ διαφωνεί ριζικά με συγχωνεύσεις, καταργήσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποιήσεις και τονίζουν πως γενεσιουργός αιτία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. 

Ο Δημήτρης Ντέντης, ταμίας του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Κοζάνης, ανέφερε πως υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις εργασίας, με τους παλιούς οργανισμούς που υπάρχουν από το 2012, πως θέλουν να καταργηθούν τα απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία και πως πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία. «Είμαστε η προ τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι έχει να κάνει με τις δαπάνες για την υγεία με 4,5% ενώ ο μέσος όρος είναι 8 – 9%». 

Αναφορά έκανε και στα ασθενοφόρα και τους οδηγούς που έχουν μεταφερθεί όλοι στο ΕΚΑΒ και πως η διοίκηση του νοσοκομείου έχει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για δευτερογενείς μεταφορές η οποία κοστίζει 15.000 ευρώ το μήνα, ενώ οι ίδιοι ζητούν να γίνονται οι διακομιδές από τα νοσοκομεία και όχι από ιδιωτικές εταιρείες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν αύξηση των μισθών, επαναχορήγηση του 13ου και 14ου μισθού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους, χρηματοδότηση και αύξηση των δαπανών για την υγεία, και αναβάθμιση του ιατροξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση