Για τον Αλέξανδρο τραγούδησαν οι «Πλειάδες»

2 Min Read

Για τον Αλέξανδρο τραγούδησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης 23 Ιανουαρίου, οι Πλειάδες, το γυναικείο φωνητικό σύνολο, για την ενίσχυση της προσπάθειας να υποστηριχτεί η νοσηλεία και η θεραπεία του Αλέξανδρου Μελισσινού στην Αμερική.
Η συναυλία έγινε σε συνδιοργάνωση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και του συλλόγου Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, ενώ το συναυλιακό πρόγραμμα της βραδιάς «Πολυφωνικές διαδρομές από την Ήπειρο ως τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο» είχε ως βάση το ηπειρωτικό πολυφωνικό τραγούδι, το οποίο οι «Πλειάδες» υπηρετούν με αγάπη από το 2006.
Επτά κορίτσια, επτά ξεχωριστές φωνές σ’ ένα αποκλειστικά γυναικείο φωνητικό σύνολο, τις «Πλειάδες», αναβίωσαν την προφορική πολυφωνική παράδοση. Η Αθηνά Γκούμα, η Στέλλα Γκρήγκοβιτς, η Ευτυχία Καβαλίκα, η Δέσποινα Καλπενίδου, η Ιουλία Ρούτζιου, η Γεωργία Τέντα και η Ρούλα Τσέρνου συναντήθηκαν πριν από έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη σε μια συναυλία. Με διαφορετικές μουσικές καταβολές αλλά με εξαιρετικές σπουδές η κάθε μία στο τμήμα μουσικών σπουδών του ΑΠΘ, πάντρεψαν την αγάπη τους για την παραδοσιακή μουσική, μελέτησαν, πειραματίστηκαν και προσάρμοσαν ακούσματα σε σύγχρονη παραδοσιακή φόρμα.
Το πολυφωνικό τραγούδι είναι ένα ιδιαίτερο είδος της παραδοσιακής φωνητικής μουσικής. Παρά την ποικιλομορφία με την οποία απαντάται σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, βασικό του χαρακτηριστικό είναι η σύζευξη μεταξύ μονάδας και συνόλου.

Μοιραστείτε την είδηση