Γιαννάκη, Ελενίτσα, μάσκα να πάρετε

3 Min Read

Σε γραπτά κείμενα, γελοιογραφίες και παρλάτες επιθεωρήσεων, όταν ήθελαν να σατιρίσουν την τυπική Ελληνίδα μάνα για τον υπερπροστατευτισμό της, χρησιμοποιούσαν μια γνωστή «ατάκα»: Ζακέτα να πάρεις. Που μπορεί να εκτοξεύεται και μέσα στον καύσωνα του Θέρους, όχι μόνο προς ανήλικα παιδιά, αλλά και προς άτομα ωριμότερης ηλικίας. Διότι, για την μάνα, τα παιδιά παραμένουν «παιδιά» ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Αν βάλουμε στην θέση της υπερπροστατευτικής μαμάς μια στοιχειωδώς προστατευτική πολιτεία, εκείνο που θα έπρεπε να εκπορεύεται από τα χείλη της προς τα δικά της «παιδιά», άνδρες και γυναίκες πάσης ηλικίας, είναι μια παραλλαγή του μητρικού προστάγματος: «Μάσκα να πάρεις». Αλλά δυστυχώς αυτό το «μητρικό φίλτρο» της Πολιτείας, δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Για χάρη των τουριστικών εισπράξεων, του «να μη χαλάσουμε τα μπάνια του λαού», έχουν χαλαρώσει τα πάντα. Και το αποτέλεσμα είναι να μας απειλεί ένας Χειμώνας με τις παραλλαγές της «Όμικρον» να θερίζουν. 

- Advertisement -

Χθες ο ΕΟΔΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Διότι ο αυξητικός ρυθμός των νέων κρουσμάτων κινείται με καλπάζουσα ταχύτητα. Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα ημερησίως. Και οι προβλέψεις είναι να φθάσουμε, ταχέως, πάνω από τις εικοσιτέσσερις χιλιάδες. Με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι προσβάλλονται κυρίως νεαρότερα άτομα. 

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παρασκευής σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στις τουριστικές περιοχές, κάνοντας ειδική μνεία στο Ιόνιο, το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη αλλά και την Αττική. «Σε αυτές τις περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων συνέβη νωρίτερα», είπε χαρακτηριστικά. Γιατί; Διότι έχει επικρατήσει η λογική της απόλυτης χαλάρωσης όλων των μέτρων προφύλαξης. Μπαίνεις πια σε κατάστημα τροφίμων και διαπιστώνεις ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες δεν φοράνε καν μια μάσκα. 

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως είπε ο κ. Παρασκευής «η μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα παρατηρείται στην ομάδα 18 έως 24 ετών, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες η αύξηση δεν είναι σημαντική». Διότι οι νεαρότεροι συμπολίτες μας περιφρονούν αυτό το μέτρο αυτοπροστασίας, ενώ οι γηραιότεροι, «καλού-κακού», εξακολουθούν, στην πλειονότητά τους, να το τηρούν. Αλλά γι’ αυτό που συμβαίνει, και για τις συνέπειες που θα έχει, δεν φταίει το …ατίθασο των νιάτων. Φταίει η αμέλεια της Πολιτείας στην ενημέρωση των πολιτών. 

Εγώ θα επιμένω: Μάσκα να πάρεις

Μοιραστείτε την είδηση