Γιάννης Στάνκογλου για την παράσταση «Αγαμέμνων»: Ο οριστικός και τελικός μετρονόμος μιας παράστασης είναι το κοινό της- Συνέντευξη στο «Χρόνο»

4 Min Read

 

Η εξαιρετική παράσταση «Αγαμέμνων», μέρος της τριλογίας Ορέστεια, μια παραγωγή στην οποία συμμετείχε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο υπαίθριο θέατρο Κοζάνης.
Στον Αγαμέμνονα παρακολουθούμε την επιστροφή του στρατηγού Αγαμέμνονα στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμνήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης, που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας, που σφαγιάστηκε για να ξεκινήσουν τα πλοία προς την Τροία. Καθώς η Κλυταιμνήστρα δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα, ακολουθεί τον κύκλο του αίματος του οίκου των Ατρειδών που ξεκίνησε με την Ιφιγένεια και συνεχίζεται στις επόμενες τραγωδίες της τριλογίας.
Τι είπαν οι πρωταγωνιστές της παράστασης
Ο «Χρόνος» βρέθηκε στα παρασκήνια λίγο πριν την έναρξη της παράστασης και μίλησε με τους πρωταγωνιστές της.
Γιάννης Στάνκογλου
«Τα μηνύματα που περνούν μέσα από την παράσταση είναι πολλά. Εμείς που λίγο δουλέψαμε παραπάνω σε αυτό, εντοπίζουμε ως κυρίαρχο συναίσθημα το φόβο που νιώθει ο λαός απέναντι στην εξουσία και στο διαφορετικό. Δεν είναι μόνο ένα αυτό με το οποίο ασχολείται η τραγωδία» λέει ο ο ηθοποιός για τα βασικά νοήματα της παράστασης. Όσο για το βασικό μέλημα, αυτό είναι να ακουστεί ο λόγος του Αισχύλου, να ακουστούν τα μηνύματα και τα νοήματα.
Ο Γιάννης Στάνκογλου ευχαρίστησε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και το Λευτέρη Γιοβανίδη για τη συνδρομή στο ταξίδι αυτό.
Όσο για το κοινό της περιφέρειας, μας είπε: «τα τελευταία 8-10 χρόνια, αν όχι κάθε χρόνο, παρουσιάζω δουλειές σε πόλεις εκτός Αθήνας. Το κοινό της περιφέρειας νιώθω ότι διψάει για να δει και κάτι που δεν είναι εύκολο. Οπότε αυτό που συμβαίνει με τον Αγαμέμνονα είναι ότι παίζουμε σε γεμάτα θέατρα. Όπως λέει και ο δάσκαλός μου Γιώργος Κιμούλης ο οριστικός και τελικός μετρονόμος μιας παράστασης είναι το κοινό της».
Σχετικά με το αν ο κόσμος βλέπει θέατρο ο Γιάννης Στάνκογλου τονίζει ότι «ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για το θέατρο. Γεμίζει τα θέατρα. Όταν μια παράσταση είναι καλή από άποψη παραγωγής βγαίνει. Ρισκάραμε και πετύχαμε».
Ιώβη Φραγκάτου
«Εχθές παίξαμε στη Δωδώνη και ήταν η πρώτη φορά που παίζαμε μετά τα γεγονότα στην Αττική και ήταν σαν τα λόγια του Αισχύλου να γράφτηκαν γι’ αυτό. Απέκτησαν περισσότερο βάθος. Κι εμείς ήμασταν περισσότερο συγκινημένοι και όλα τα λόγια ήταν σαν να γράφτηκαν για εκεί» ανέφερε η ηθοποιός.
Σε ότι αφορά στα βασικά μηνύματα που κομίζει η παράσταση είναι ότι αυτός που έπαθε θα μάθει, αλλά και ότι η εκδίκηση είναι αναπόφευκτη.
Το κοινό της περιφέρειας η Ιώβη Φραγκάκη το περιγράφει ως ήσυχο και συγκεντρωμένο.
Ο Αλέξανδρος Μούκανος, μέλος του χορού αναφέρει πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση που εστιάζει το βάρος και τη δυναμική στο λόγο.
«Το κοινό στην επαρχία είναι πολύ θερμό κι έχει αγαπήσει την παράσταση. Είναι ένα έργο που μιλάει για όλα τα θέματα και κυρίως για την απώλεια από τους πολέμους. Έχω την τύχη να κάνω τον Κήρυκα που επιστρέφει σε μια πατρίδα που δεν γνωρίζει πια, αλλά και η ίδια η πατρίδα τον αναγνωρίζει» μας είπε ο Αργύρης Πανταζάρας.

Κοζιάκη Κατερίνα

Μοιραστείτε την είδηση