Γιάννης Θεοφύλακτος για Ακρινή – Ταμείο Δ. Μακεδονίας – Τοπικό Πόρο

2 Min Read

Στην περίπτωση της Ακρινής και των Αναργύρων αναφέρθηκε ο Βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ) Ν. Κοζάνης Γιάννης Θεοφύλακτος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο κ. Θεοφύλακτος εξήρε το γεγονός ότι στην περίπτωση της μετεγκατάστασης και απαλλοτρίωσης του οικισμού των Αγ. Αναργύρων γίνονται τα σωστά βήματα (ορίστηκε αρμόδιος φορέας υλοποίησης η ΠερΔΜακ). Κάλεσε όμως ταυτόχρονα τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Σταθάκη να επισπεύσει και το θέμα της απαλλοτρίωσης και της μετεγκατάστασης της Ακρινής. Τόνισε ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν κρίσιμα τεχνικά/νομικά θέματα όπως το ποσοστό με το οποίο θα επιβαρυνθούν ΔΕΗ και κράτος για την μετεγκατάσταση και απαλλοτρίωση του οικισμού της Ακρινής. “ Κάθε άλλη δήλωση περί μη υλοποίησης του νόμου που ψηφίσαμε εμείς και η Κυβέρνησή μας, δεν είναι αποδεκτή”, τόνισε με νόημα ο κ. Θεοφύλακτος.
Ο κ. Θεοφύλακτος αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για το Νομό Κοζάνης. Παρουσίασε εκτενώς τα οφέλη που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας από το εν λόγω Ταμείο:
οι οικονομικές δραστηριότητες χαμηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης,
η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και
η ενίσxυση αλλά και η οικονομική διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας. Η μετάβαση απο την εποχή του λιγνίτη στη νέα εποχή θα γίνει με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ομαλά και ανώδυνα για την τοπική κοινωνία. Αντίθετα, τα χρήματα του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών, τα οποία αποσκοπούσαν στην ανάπτυξη της περιοχής και την προετοιμασία της για τη μεταλιγνιτική περίοδο, κατασπαταλήθηκαν από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις αλλά και από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους πολίτες του Νομού Κοζάνης.

Βλ.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση