Γιατί δεν μοιράζουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα;

1 Min Read

«Ας χωρίσουν Ελλάδα και Μ. Βρετανία τα μάρμαρα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτισμικός πόλεμος θα τελειώσει με ανακωχή», έγραφε αρθρογράφος του Guardian τον περασμένο Ιανουάριο μετά την συνέντευξη που είχε δώσει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στα Νέα, όπου εξηγούσε γιατί τα μάρμαρα δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ο αρθρογράφος αντιμετώπισε ως τεκμηριωμένα τόσο τα επιχειρήματα των Βρετανών, όσο και των Ελλήνων, τονίζοντας ότι «μέχρι και οι θεοί θα είχαν πρόβλημα να αποφασίσουν και πιθανόν θα έφταναν στην ισοψηφία, όπως έφτασαν στις Ευμενίδες του Αισχύλου».
Έτσι, ο αρθρογράφος κατέληξε ότι δεν θα ήταν τόσο καταστροφική η επιλογή να μοιραστούν τα μάρμαρα μεταξύ Ελλάδας και Μ. Βρετανίας και να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά μεγάλα σπουδαία κομμάτια για να εκτεθούν στις δύο χώρες. Μάλιστα, ανέφερε προηγούμενο αντίστοιχης ελβετικής μοιρασιάς μεταξύ St. Gallen και Ζυρίχης σχετικά με τους θησαρoύς της μεσαιωνικής βιβλιοθήκης του St. Gallen.
Το κλείσιμο του άρθρου γίνεται με απόσπασμα από τις Ευμενίδες της τριλογίας Ορέστεια του Αισχύλου που αναφέρεται στη μοιρασιά. Λέτε να είναι αυτή η λύση;

Μοιραστείτε την είδηση