Αμέτρητες φορές, στην διάρκεια της εφηβείας και της νιότης μου, πορεύθηκα προς την αμερικανική πρεσβεία, είτε οπουδήποτε αλλού κατευθύνονταν οι πορείες των «Λαμπράκηδων», ή της Αριστεράς γενικώς, ανακράζοντας με πάθος το σύνθημα «Έξω τώρα οι Αμερικάνοι». Και τώρα τι κάνω; Αναγκάζομαι να το κάνω …γαργάρα. Να το λουστώ. Με αναγκάζει η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα κατά την οποία η μόνη δύναμη που «τραβάει τα αυτιά» του γιαλαντζί σουλτάνου της Άγκυρας, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

 

Την ώρα που άλλοι μας συνιστούν «βρείτε τα», δηλαδή δώστε κάτι για να ηρεμήσετε τον Έρντογαν, με πρώτον και καλύτερον αυτόν τον άχρηστο ηλίθιο –στη ζωή υπάρχουν και «χρήσιμοι ηλίθιοι» αλλά αυτός δεν είναι- τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έρχεται από την Ουάσιγκτον μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση. Την οποία, δυστυχώς, απασχολημένα με την Πισπιρίγκου και την Λατινοπούλου, δεν περιέλαβαν ούτε καν στα …ψιλά της ειδησεογραφίας τους, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, εθνικής κυκλοφορίας ή εμβέλειας. 

 

Είναι η είδηση που μας πληροφορεί ότι, απέναντι στα γλειψίματα του Στόλτενμπεργκ, προς τον Έρντογαν, που έχουν εξοργίσει τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φιλανδίας, η Ουάσιγκτον προχώρησε σε μια απόφαση εφαρμογής αντιποίνων κατά της Άγκυρας, για τον εκβιασμό που κάνει προβάλλοντας «βέτο» κατά της ένταξης των δυο χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία: 

 

Η Τουρκία δεν επανέρχεται στο πρόγραμμα των F-35“, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Adam Smith, (Δημοκρατικός από την Ουάσιγκτον), στους δημοσιογράφους, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα των Συγγραφέων που ασχολούνται με θέματα άμυνας.

Για να αξιολογήσουμε πόσο «πονάει» αυτή η απόφαση το καθεστώς Έρντογαν, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα έως τώρα δεδομένα. Κατά τα οποία η Τουρκία ήταν ο πρώτος «εταίρος» στο πρόγραμμα F-35 και βοήθησε στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του, με μια γερή προκαταβολή. Το σχέδιο ήταν να αγοράσει 100 από τα μοντέλα F-35A, τα οποία έχουν εξασφαλίσει πολλές χώρες του ΝΑΤΟ. Και τώρα δεν τις δίνουν ούτε ένα. Αλλά δίνουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και έχει λυσσάξει ο «σουλτάνος» με τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όσο και αν κάποιοι, εδω, τις αντιμετωπίζουν ως «όμφακες». 

Είναι τώρα καιρός για «έξω τώρα οι Αμερικάνοι»; Μόνο για απροσάρμοστους ανεγκέφαλους αριστεριστές, αντάμα με ακροδεξιούς.