Γιορτές Βοϊου «Πέλεκον» 2022: Η μνήμη δεν γκρεμίζεται

2 Min Read

Από τις 9 έως τις 19 Ιουνίου οι σπουδαίες γιορτές πολιτισμού του Βοϊου

Οι Γιορτές Βοϊου «Πέλεκον» επιστρέφουν φέτος μετά από διακοπή δυο χρόνων λόγω πανδημίας. Πρόκειται για μια διοργάνωση θεσμό για την περιοχή από το 2016, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και εισηγητές με ρίζες από το Βόιο που έχουν πάντα στην καρδιά τους.

- Advertisement -

«Μπορεί να είμαστε μακριά από τον γενέθλιο τόπο αλλά δεν ξεχνούμε τον τόπο μας και η νοσταλγία μας γι’ αυτόν μεγαλώνει όσο μεγαλώνουμε. Σύνθημα μας είναι «η μνήμη δεν γκρεμίζεται» και μέσα από τις γιορτές αυτές αναδεικνύουμε την πολιτιστική κληρονομιά του Βοϊου και της Πέλκας, το οχυρωματικό συγκρότημα της οποίας υπήρχε πριν την κάθοδο των Δωριέων» ανέφερε η ψυχή της διοργάνωσης, η Θεοδώρα Λειψιστινού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πελεκανιωτών Θεσσαλονίκης «Μυριχο».

Στη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας στο διοικητήριο της ΠΕ Κοζάνης, οι διοργανωτές και υποστηρικτές των πολυήμερων γιορτών, παρουσίασαν στους δημοσιογράφους το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ξεδιπλώνει την ιστορία της περιοχής. Επιστημονικές διαλέξεις, ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, πυρογραφίας και γλυπτικής, βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες και άλλες δραστηριότητες, θα πραγματοποιηθούν σε Πελεκάνο, Σιάτιστα, Εράτυρα, Γαλατινή και Νάματα από τις 9 έως τις 19 Ιουνίου.

«Άνθρωποι που έφυγαν από το Βόιο αλλά δεν το ξέχασαν ποτέ, δίνουν τον χώρο για επικοινωνία του κοινού με πολλά είδη τέχνης. Ο πολιτισμός μας χρειάζεται όλους και είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για το μέλλον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» είπε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια.

«Οι Γιορτές Πέλεκον πείθουν και τους πιο δύσπιστους για την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει το Βόιο» ανέφερε ο Δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής.

Για την έμφαση που δίνει στην περιοχή του Βοϊου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, μίλησε ο αρχαιολόγος Θεοχάρης Τσάπουρας. «Χαιρετίζουμε, στηρίζουμε και συγχαίρουμε την προσπάθεια των διοργανωτών των Γιορτών «Πέλεκον», οι οποίες είναι προς την σωστή κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπουρας.

Σωκράτης Μουτίδης  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση