Go Alive: Ο οργανισμός που σε παρακινεί να ζήσεις

8 Min Read
Ο Μάρκος Χιόνος και η Μαρία Στεφανίδου, ιδρυτές του Go Alive

O οργανισμός νεολαίας «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ενδυνάμωση, Ενσυνειδητότητα και Ευεξία της Νεολαίας» ή αλλιώς «GO Alive» είναι ένας μη κυβερνητικός – μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Κοζάνη και δραστηριοποιείται στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, παρακινώντας τους νέους και όχι μόνο, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να ζήσουν.

Οι ιδρυτές του οργανισμού είναι η Μαρία Στεφανίδου και ο Μάρκος Χιόνος, οι οποίοι μίλησαν στον «Χ» και ανέφεραν πως η ιδέα τους ήρθε πριν 8 χρόνια, όταν γνωρίστηκαν σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό με ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα, στο οποίο τους άρεσε η όλη κουλτούρα της κινητικότητας και της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Επιστρέφοντας οι δύο νέοι άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε δικές τους ιδέες και το 2017 ίδρυσαν μια άτυπη ομάδα νέων με όνομα «Έλληνες Οδυσσείς – Greek Odysseys». «Η ιδέα μας άρχισε από φίλους μας που είχαμε γνωρίσει σε αυτά τα προγράμματα από την Ελλάδα και ήμασταν πέντε νέοι κάτω των 30 που θέλαμε να υλοποιήσουμε τα δικά μας πρότζεκτ», ανέφερε η Μαρία.

Η πρώτη δράση που υλοποίησαν ήταν ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής εβδομάδας νέων με θέμα «Η δημοκρατία και εγώ», ενώ αμέσως μετά υλοποίησαν την πρώτη ανταλλαγή νέων με τίτλο «cigarette no thanks» στη Θεσσαλονίκη και συνέχισαν με την τρίτη δράση τους και τη δεύτερη ανταλλαγή νέων στην Εσθονία, με τίτλο «Alcohol no thanks».

Πολλά πρότζεκτ που υλοποιούν έχουν να κάνουν με την υγεία, όπως την ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή την πλήρη σωματική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα που είχαν με τους Έλληνες Οδυσσείς λεγόταν «Go Alive» μια διακρατική πρωτοβουλία νέων και ένας από τους σκοπούς του προγράμματος ήταν να ιδρύσουν έναν οργανισμό νεολαίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κοζάνη και κάπως έτσι ιδρύθηκε το Go Alive από το Greek Odysseys, τον Ιανουάριο του 2020.

Από τότε έχουν «τρέξει» πολλά πρότζεκτ και έχουν υλοποιήσει δράσεις και προγράμματα τα οποία συνδυάζουν τρείς πυλώνες.

·       Ενσυνειδητότητα

«Η ενσυνειδητότητα έγινε και η κουλτούρα του οργανισμού, δηλαδή πρόκειται για την ικανότητα ενός ανθρώπου να ζει στην παρούσα στιγμή, στο εδώ και το τώρα. Να εντοπίζει τα συναισθήματα του, αλλά να μην τα αφήνει να τον επηρεάζουν. Έχει να κάνει με τη θετική ψυχολογία, όλο αυτό».

·       Ηγεσία

«Οι νέοι από τοπικές κοινότητες, μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες, μπορούν να γίνουν ηγέτες αλλά και πρότυπα για τους συνομηλίκους τους».

·       Community building

«Έχει να κάνει με το πως κάποιος μπορεί να πάρει κάποια πρωτοβουλία με επίγνωση των πράξεων του και να οδηγήσει στη δόμηση κοινοτήτων».

Δραστηριότητες

·       Eurodesk Λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής του Eurodesk, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει οργανισμούς νεολαίας από όλη την Ευρώπη που παρέχουν πληροφόρηση και προωθούν ευρωπαϊκές ευκαιρίες κινητικότητας στους νέους.

·       Προγράμματα Erasmus + και αποστολή νέων στο εξωτερικό.

·       Προγράμματα Erasmus + και υλοποίηση, καθώς έχουν πάρει τη διαπίστευση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η οποία πιστοποιεί πως έχουν την επάρκεια και την τεχνογνωσία να υλοποιήσουν τα δικά τους πρότζεκτ.

·       Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης Πρόκειται για προγράμματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τον εθελοντισμό και φέτος θα έρθουν είκοσι άτομα για ένα μήνα και τρία άτομα για δέκα μήνες, για να υλοποιήσουν διάφορα πρότζεκτ του οργανισμού.

«Το 2023 είναι το ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων και για εμάς αυτό είναι ένας μεγάλος στόχος, το να δίνουμε στους νέους δεξιότητες που δεν μπορούν να πάρουν από αλλού, περνώντας καλά» σημείωσε η Μαρία.

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχουν σαν οργανισμός είναι το ότι διαθέτουν επιστημονικό προσωπικό (γιατροί, ψυχολόγοι), το οποίο συνεισφέρει τα μέγιστα. Μέσα από τις δράσεις τους προσπαθούν να υποστηρίξουν και ενδυναμώσουν τη νεολαία σε θεωρητικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο ώστε να ενεργοποιηθούν και να αναπτύξουν δεξιότητες, με στόχο να τις «επενδύσουν» στον τόπο τους και να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους, τις τοπικές τους κοινωνίες, να προβληματιστούν αλλά και να πάρουν πρωτοβουλίες. Από το 2020 μέχρι το 2022 έχουν στείλει στο εξωτερικό με ευρωπαϊκά προγράμματα περίπου 176 νέους και νέες, ενώ φέτος έχουν πάει ήδη 140 άτομα. «Τα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνουν την ευκαιρία σε νέους να κάνουν τις ιδέες τους, πράξη», τόνισε ο Μάρκος.

Μελλοντικά project

Ένα από τα διάφορα πρότζεκτ που έχουν προγραμματίσει για το άμεσο μέλλον είναι το «Green out of the box» και από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο θα μπουν μέσα σε δέκα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κοζάνη και θα κάνουν κατάρτιση στους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς πάνω στη βιωσιμότητα, όπου το κάθε σχολείο θα επιφυλάσσει μια πρόσκληση (challenge) στο επόμενο σχολείο.

Ένα ακόμη πρότζεκτ, το οποίο τρέχει ήδη είναι το «Kozani goes green», το οποίο περιλαμβάνει καθαρισμούς περιοχών και πάρκων, δενδροφυτεύσεις, βάψιμο κάδων κ.α.

Άλλη μια δράση είναι για την ψηφιακή ευεξία, η οποία υλοποιείται στην Κοζάνη αλλά και στην Κατερίνη και έχει να κάνει με το πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί τα ψηφιακά μέσα (υπολογιστή, κινητό, τάμπλετ κλπ) έχοντας επίγνωση του τι κάνει και γιατί, εκπαιδεύοντας τους νέους στη σωστή χρήση τους.  

Το φεστιβάλ Νεολαίας που διοργανώθηκε πέρυσι από την Go Alive, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, περιλάμβανε τέσσερις θεματικές ενότητες: την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την προαγωγή ευκαιριών για τους νέους, την ενσωμάτωση των προοπτικών της νεολαίας στις πολιτικές της Ένωσης και το πως να είναι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Φέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά που θα διοργανωθεί το συγκεκριμένο φεστιβάλ, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων με θεματικές ενότητες, τις πράσινες δεξιότητες και τις δεξιότητες βιωσιμότητας, τις ψηφιακές δεξιότητες, τις δεξιότητες επιχειρηματικότητας και τις δεξιότητες ζωής. 

«Το αγαπάμε πάρα πολύ αυτό που κάνουμε και βρίσκουμε ένα νόημα για εμάς, για τους νέους και για την τοπική μας κοινωνία», τόνισε ο Μάρκος.

Ο Μάρκος Χιόνος στα γραφεία της Go Alive Σ. Μπλιούρα 2

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση