Γυναικείος ανθρωπισμός (κυρία Πρόεδρε). Γράφει η Τάσα Σιόμου

2 Min Read

Ήταν ο λόγος του Δημ. Γληνού, 100 χρόνια πριν, στα εγκαίνια της Ανωτέρας Γυναικείας Σχολής, τότε που οι γυναίκες δεν μορφώνονταν(70ο/ο αναλφάβητες), δεν ψήφιζαν, εργάζονταν άτυπα, τις έδιναν(τις πάντρευαν), δεν χώριζαν κι ας ήταν αναγκαίο, καλύτερα νεκρή παρά χωρισμένη, ήταν τα λόγια του Εμμ. Μπενάκη για την κόρη του Π. Δέλτα.
Γυναικείος ανθρωπισμός που δεν στόχευε στον εξανδρισμό τους, αλλά στην ολόπλευρη εξέλιξή τους, με γνώση κι ευαισθησία, με συμμετοχή στην παραγωγική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας,.
Αιματηροί οι αγώνες που ακολούθησαν στον αιώνα ,με πολύ πόνο και κόστος προσωπικό κι άλλαξαν τη θέση τους πολυπίκοιλα.
Γι αυτό και χαιρετίσαμε την εκλογή σας στο ανώτατο αξίωμα της Προεδρία της Δημοκρατίας, αξίωμα ενωτικού χαρακτήρα, με την πεποίθηση πως εμπεριείχατε την Πηνελόπη και την Ναυσικά, την Θεοδώρα, την Μαντώ, τις
γυναίκες της Πίνδου και τις ανταρτοπούλες, τις φεμινίστριες του ΄70 και του ΄80, τις απέλπιδες νέες που τραβούν για την ξενιτιά…
Γι αυτό και αναμέναμε ο ιδιαίτερος ψυχισμός του φύλου να διαπερνάει τις σκέψεις και τις δράσεις σας για θέματα εθνικά, οικονομικής-ενεργειακής εξαθλίωσης, κι απαξιωτικής άσκησης της πολιτικής στη χώρα.
Γι αυτό και προσδοκούσαμε φωνή ανεξαρτησίας ως ηθικό έρμα.
Γι αυτό κι ελπίζαμε πως ως εστία της πατρίδας, στις δηλώσεις σας με αφορμή τον εορτασμό της Δημοκρατίας, θα δίνατε φτερούγα στους νέους που η νιότη κι η ανέχεια τους έκανε θύματα εξουσιαστών κάθε είδους.
Γι αυτό κι αναμένουμε τη σωτήρια παρέμβασή σας για νέους που χαροπαλεύουν, θέλοντας να συγκρουστούν με το κατεστημένο με ακραίους τρόπους.
Η δικαίωση στις προσδοκίες μας από τη γυναικεία ευψυχία σας δεν θα δικαιώνει μόνο το ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, αλλά θα εδραιώνει την αντίληψη για τον ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ άξιο, έντιμο, λαοπρόβλητο ΑΝΘΡΩΠΟ, στην
υπηρεσία του λαού
Τάσα Σιόμου

Μοιραστείτε την είδηση