H «Κοζάνη» στο τέλος της δεκαετίας του 60′- Μια μεγάλη οικογένεια! Του Δημ. Κλείδη

5 Min Read

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, που δημοσιεύονται παρακάτω, ανάγονται στο μεταίχμιο των δεκαετιών 1960-1970.
Το ένα από αυτά «αποχαιρετά» την δεκαετία του 1960, ενώ τα άλλα τρία «καλωσορίζουν» την δεκαετία του 1970.
Βέβαια, ο διαχωρισμός είναι τυπικός, η ουσία όμως είναι μία: Η ποδοσφαιρική ζωή συνεχιζόταν και στη νέα δεκαετία του 1970 στην ποδοσφαιρομάνα Κοζάνη, τόσο στην ομώνυμη ομάδα, όσο και στην ομάδα του «Λασσάνη».
Όλες οι φωτογραφίες επελέγησαν και είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στην ομάδα της «Κοζάνης», για να δείξουν την οικογενειακή ατμόσφαιρα, που επικρατούσε στο Σωματείο, αφού, πέρα από την αθλητική δραστηριότητά του, αποκαλύπτεται και μία άλλη πτυχή: Της καθολικής συμμετοχής των αθλουμένων στα κοινωνικά γεγονότα καθενός από αυτούς.
Ένα από τα στιγμιότυπα, απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός. Είναι από την… γαμήλια τελετή ενός από τους αθλουμένους!…
Μία ματιά, για το αληθές των γραφομένων θα πείσει τον καθένα!…

Την ποδοσφαιρική περίοδο 1969-70 η «Κοζάνη» συνέχιζε να δίνει το «παρόν» στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, στη λήξη του οποίου είχε τερματίσει στην 11η θέση, μαζί με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, συγκεντρώνοντας 64 βαθμούς η κάθε μία.
Στη φωτογραφία μία από τις συνθέσεις, με την οποία είχε παραταχθεί σε ορισμένους αγώνες.
Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Γιάννης Πισλής, Καπνόπουλος, Γιώργος Αμανατίδης, Μάρκος Τσιρέκας, Παναγιώτης Σπανίδης, Νίκος Γκουσγκούνης και καθήμενοι από αριστερά οι: Γιώργος Δράμαλης, Παύλος Τσακιρίδης, Παπαγρηγορίου, Θόδωρος Παπαγιαννίδης και Μπάμπης Γαβριηλίδης.
Σε σχέση με την προηγούμενη ποδοσφαιρική περίοδο, νέα πρόσωπα στην ομάδα της «Κοζάνης» ήσαν οι: Νίκος Γκουσγκούνης, Θόδωρος Παπαγιαννίδης και ο τερματοφύλακος Καπνόπουλος.

Η 16αδα της «Κοζάνης», που εμφανίζεται παραπλεύρως, είναι από την ποδοσφαιρική περίοδο 1970-71, κατά την οποία η «Κοζάνη» εξακολουθούσε να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής.
Την περίοδο αυτή, η «Κοζάνη» είχε τερματίσει στην 5η θέση, μαζί με τον Μακεδονικό Θεσ/νίκης και τον Κικλισσιακό, συγκεντρώνοντας από 67 βαθμούς η κάθε μία. Η θέση αυτή, που είχε καταλάβει η «Κοζάνη», ήταν η καλύτερη στη μέχρι τότε πορεία της στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής.
Στη φωτογραφία διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Μάρκος Τσιρέκας, Γιάννης Πισλής, Τάσος Μπαχαρίδης, Νίκος Γκουσγκούνης, Γιώργος Αμανατίδης, Γιάννης Μίμτσης, Γιάννης Συμεωνίδης, Γρηγόρης Ίτσκος, Παναγιώτης Σπανίδης και καθήμενοι από αριστερά οι: Δημήτρης Γκέσιος, Γιάννης Τσίτσαρης, Παύλος Τσακιρίδης, Ζήνων Καλέας, Τάκης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Δράμαλης και Βαγγέλης Ντάγκας.

Η παράπλευρη φωτογραφία ανάγεται στο καλοκαίρι του 1970, όταν η «Κοζάνη» είχε λάβει μέρος στο τουρνουά του ΟΠΑΠ, που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη θερινή περίοδο.
Στη φωτογραφία διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Γιάννης Πισλής, Μάρκος Τσιρέκας, Γιάννης Καρακλάνης, Γιώργος Αμανατίδης, Νίκος Γκουσγκούνης, ο προπονητής Γιούρκας Σεϊταρίδης, Γιάννης Παπακρασσάς, Τάκης Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Γκέσιος και καθήμενοι από αριστερά οι: Γιώργος Δεσκιώτης, Γιώργος Δράμαλης, Γιάννης Συμεωνίδης, Βαγγέλης Ντάγκας, Γιάννης Τσίτσαρης και Νίκος Μάστορας.
Ας σημειωθεί ότι ο θεσμός του θερινού τουρνουά του ΟΠΑΠ γινόταν για να ενισχυθούν οικονομικά οι ομάδες της Β’ Εθνικής, με κριτήριο την βαθμολογική θέση της κάθε μιας, στη λήξη του τουρνουά.

Η φωτογραφία έχει ημερομηνία: 20 Σεπτεμβρίου 1970, ημέρα Κυριακή, κατά την οποία η «Κοζάνη», πέρα από τις αγωνιστικές δραστηριότητές της, είχε και μία διαφορετική.
Αυτή ήταν η γαμήλια τελετή του τερματοφύλακά της, Γιάννη Καρακλάνη, ο οποίος «δεσμεύτηκε με τα δεσμά του γάμου», στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.
Στη φωτογραφία διακρίνονται, στο μέσον οι νεόνυμφοι, ο Γιάννης Καρακλάνης με την εκλεκτή της καρδιάς του, πλαισιούμενος από τους συμπαίκτες του, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον προπονητή και συγγενείς και φίλους. Αριστερά των νεονύμφων, ο Πρόεδρος Σωκράτης Κιτσόπουλος, ο Ταμίας Μανώλης Καραπέτσας ή Σιώμος, ενώ δεξιά αυτού οι ποδοσφαιριστές Γιάννης Συμεωνίδης, Ζήνων Καλέας, ο προπονητής Νίκος Αγγελάκης, ο Γεν. Γραμματέας Δημ. Κλείδης και καθήμενοι από αριστερά: ο ένθερμος οπαδός Βούρκας, ο ποδοσφαιριστής Γιάννης Παπακρασσάς, ο Γεν. Αρχηγός Τάσος Εμμανουηλίδης και ο Έφορος Υλικού Θόδωρος Παπαθανασίου.

Μοιραστείτε την είδηση