Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Σέρβια: Nα αποκρούσουμε την χαλαρότητα των ευρωεκλογών

10 Min Read

Τα Σέρβια ήταν ο τρίτος προορισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή, όπου στην κεντρική πλατεία έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Χρήστο Ελευθερίου και κατοίκους.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

- Advertisement -

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι εδώ  με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σεβόμαστε πάντα τις επιλογές των τοπικών κοινωνιών. Έχουμε μία εξαιρετική σχέση με τον περιφερειάρχη και με το δήμαρχο. Προσπαθούμε να ακούμε και να καλύπτουμε τα αιτήματα σας. Ξέρουμε τα ζητήματα που είχατε με το δημαρχείο. Βγάλαμε 1,5 εκατομμύριο για να μπορέσει αυτό να επισκευαστεί πλήρως, να γίνει καλύτερο και να επεκταθεί. Αυτή είναι μία μόνο μικρή ένδειξη των πολλών που έχουμε κάνει για την τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία 5 χρόνια.

Θέλω να πω κάτι το οποίο το ξέρει και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης. Αν τα οικονομικά της χώρας δεν πήγαιναν καλά, αν δεν είχαμε βάλει σε τάξη την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και αν η οικονομία δεν αναπτυσσόταν, δεν θα είχαμε και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορέσαμε να θέσουμε στη διάθεση της τοπικής διοίκησης, για να μπορείτε πρώτοι εσείς να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα των δικών σας.

Θέλω μόνο να μιλήσω εν συντομία για τη μεγάλη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Αντιμετωπίζουμε μία, θα έλεγα, κατάσταση όπου πολλοί συμπολίτες μας έρχονται και μας λένε: “Γιατί αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές; Μα ψηφίσαμε για κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο.” Ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία μας σε αυτές τις εκλογές είναι η αποχή και θέλω με πολύ απλά λόγια να σας εξηγήσω γιατί η συμμετοχή σε αυτές τις ευρωεκλογές έχει τόσο μεγάλη σημασία για αυτά που θα γίνουν τα επόμενα 5 χρόνια.

Η θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη ενισχύθηκε την τελευταία πενταετία και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους. Δεν αναφέρομαι μόνο στα αγροτικά προγράμματα και στο πρόγραμμα ανάπτυξης και ταμείου συνοχής. Αναφέρομαι ειδικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: 36 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετους πόρους που αυτή η κυβέρνηση έφερε στην πατρίδα μας και οι οποίοι ήδη από τώρα έχουν αρχίσει να εκταμιεύονται σε όλη τη χώρα.

Σκεφτείτε λοιπόν την επόμενη πενταετία. Ποιοι θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία; Ποιοι είναι αυτοί που θα αγωνιστούν για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους αγρότες μας και τον πρωτογενή μας τομέα;

Βρέθηκα πριν σας επισκεφτώ, πέρασα από το Βελβεντό. Εξαιρετικοί συνεταιρισμοί! Είναι το μοντέλο του αγροτικού τομέα το οποίο εμείς πρεσβεύουμε: τη συνεργασία, την ποιότητα, την εξωστρέφεια. Αλλά κάποιοι πρέπει να αγωνιστούν στις Βρυξέλλες για να στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.

Θα συνεχίσουμε ως χώρα να έχουμε μία αποτελεσματική αμυντική πολιτική και να φυλάμε τα σύνορά μας με αποτελεσματικότητα, όπως το κάναμε τα τελευταία 5 χρόνια. Θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Ευρώπης. Θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε την Ευρώπη για ενιαία εργαλεία χρηματοδότησης της άμυνας μας. Αυτά θα είναι πολύ σημαντικά σε μία εποχή που βλέπετε ότι υπάρχουν μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις.

Για όλα αυτά λοιπόν, για όλα αυτά θα ψηφίσουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Το τι θα συμβεί στην Ευρώπη από τις 10 Ιουνίου και μετά έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τι θα γίνει τελικά στην πατρίδα μας. Άρα, το μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν είναι μία αδιάφορη διαδικασία. Είναι μία διαδικασία στην οποία πρέπει να στείλουμε στην Ευρωβουλή τους καλύτερους.

Και ναι, έχει μεγάλη σημασία για εμένα, ως πρωθυπουργός αλλά και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, να πηγαίνω στις Βρυξέλλες γνωρίζοντας ότι είμαι ο πρόεδρος του μεγαλύτερου δεξιού κόμματος. Αυτό μας δίνει πρόσθετη δυνατότητα να μπορούμε να διεκδικήσουμε την επόμενη πενταετία ακόμα περισσότερα από τις Βρυξέλλες.

Όμως, ας μην έχουμε αυταπάτες. Από τις ευρωεκλογές θα βγουν και συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με την εγχώρια πολιτική σκηνή. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι γιατί δεν ψηφίζουμε για βουλευτές και για πρωθυπουργό. Αυτό το ζήτημα το λύσαμε στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου. Η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας.

Όμως προσέξτε τι συμβαίνει τώρα. Εδώ έρχεται η αντιπολίτευση σύσσωμη – και η αντιπολίτευση από τα δεξιά μας και η αντιπολίτευση από τα αριστερά μας – και λέει ένα πράγμα: στείλτε μήνυμα αποδοκιμασίας σε αυτή την κυβέρνηση, να αμφισβητηθεί δηλαδή η πολιτική σταθερότητα και να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε κάποιες απρόβλεπτες εξελίξεις.

Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας και θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών της 9ης  Ιουνίου το μήνυμα της πολιτικής ισχύος της Νέας Δημοκρατίας να είναι δυνατό. Και σε αυτό χρειάζομαι τη βοήθεια όλων σας. Χρειάζομαι να αποκρούσουμε και αυτήν την χαλαρότητα η οποία υπάρχει πάντα σε ευρωεκλογές, αλλά και τις οποίες προσωρινές στεναχώριες μπορεί να υπάρχουν. Εγώ καταλαβαίνω από όλα τα ξέρετε.

Όταν κυβερνάς, σε οποιοδήποτε επίπεδο, είτε είσαι πρωθυπουργός είτε περιφερειάρχης είτε δήμαρχος, ποτέ δεν μπορείς να τους έχεις όλους ικανοποιημένους. Αυτή είναι η φύση της ίδιας της άσκησης της πολιτικής. Όμως ήμασταν και είμαστε απολύτως συνεπείς στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για αυτό μας ψηφίσατε και αυτό κάνουμε για να βάλουμε την οικονομία σε μία τροχιά ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε την υγεία, να στηρίξουμε την παιδεία.

Έχουμε εδώ πέρα και παιδιά από το γυμνάσιο, από την τρίτη γυμνασίου, να πω και να δείτε πώς συνδέονται οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με αυτό το οποίο μπορεί να γίνεται σε ένα σχολείο στα Σέρβια. Ότι μέχρι το τέλος του χρόνου όλα τα σχολεία μας θα έχουν αποκτήσει ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες που θα αλλάξουν τελείως την όψη της εκπαίδευσης. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα χρήματα αυτά εκταμιεύθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι ευρωπαϊκά λεφτά που αλλάζουν την όψη της εκπαίδευσης.

Είναι να θυμόμαστε, μιας και μιλάμε για την υγεία, ότι όταν ενδεχομένως οι γυναίκες θα πάρουν – το έχουν ήδη πάρει – άλλο ένα μήνυμα που θα σας λέει μην αγνοήσετε τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε για τον καρκίνο του μαστού. Να θυμάστε ότι αυτές οι εξετάσεις, πρώτον, χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, δεύτερον, μπορεί να σώσουν ζωές. Διότι υγεία δεν είναι μόνο η κατάσταση του κέντρου υγείας ή αυτά τα οποία γίνονται στο νοσοκομείο της Κοζάνης, το οποίο, όπως ξέρετε, επεκτείνεται και συγχρονίζεται και αυτό με ευρωπαϊκούς πόρους. Υγεία είναι και τι θα κάνει η καθεμία και ο καθένας χωριστά για να μη φτάσουμε ποτέ στο νοσοκομείο.

Οι προληπτικές εξετάσεις, μέχρι σήμερα, το λέω για να το ακούσουν ιδίως οι γυναίκες, 20.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα έχουν εντοπιστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού γιατί ακριβώς εκμεταλλεύτηκαν αυτή την παροχή της πολιτείας, έκαναν μία δωρεάν μαστογραφία, βρήκαν τον καρκίνο και τώρα θα γίνουν καλά. Αυτό σημαίνει υγεία στην πράξη. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τα νοσοκομεία, πρέπει να σκεφτόμαστε τα κέντρα υγείας, την πρωτοβάθμια φροντίδα, την πρόληψη και όλες αυτές είναι δράσεις οι οποίες έχουν και τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω λοιπόν να πάμε σε αυτές τις εκλογές συντεταγμένα, με απόλυτη συσπείρωση της βάσης μας, για να μπορέσουμε το βράδυ των ευρωεκλογών να είμαστε εμείς οι μεγάλοι νικητές και να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας. Δεν θέλω να συγχέουμε τη σταθερότητα με τη στασιμότητα. Σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να κάνουμε μεγάλα άλματα στο μέλλον. Και να επαναλάβω ότι σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας το αποτύπωμα της Ευρώπης είναι παρών και όσο πιο ισχυρή είναι η χώρα μας στην Ευρώπη, τόσο καλύτερα θα πηγαίνουν τα πράγματα στην πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την όμορφη υποδοχή εδώ στα Σέρβια. Χρόνια πολλά και πάλι στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα προσέξει την όμορφη θέα σας, όμως βρίσκομαι εδώ γιατί δεν είχα επισκεφτεί ως πρωθυπουργός ξανά την περιοχή σας και πρέπει να σας πω ότι έχω μείνει εντυπωσιασμένος από την ομορφιά αλλά και από την προκοπή του τόπου σας. Και η προκοπή του τόπου είναι η προκοπή όλων σας. Είναι ήδη το δικό σας αποτύπωμα το οποίο φαίνεται σε αυτόν τον τόπο.

Ξέρω και τα προβλήματα που είχατε με τη γέφυρα. Να πω μια κουβέντα για τη γέφυρα, γιατί ξέρετε πόσο σημαντική είναι. Όταν δημιουργήθηκαν τα ζητήματα, κάναμε την άμεση παρέμβαση, κάνουμε μία οριστική μελέτη τώρα και να ξέρετε ότι ό,τι χρειαστεί να γίνει για τη γέφυρα, έτσι ώστε να έχετε την γρηγορότερη και την ευκολότερη πρόσβαση εσείς και όλα τα προϊόντα που παράγονται εδώ με την Κοζάνη, η κυβέρνηση αυτή θα το κάνει.

Μοιραστείτε την είδηση