Σχέδιο υγειονομικής ενίσχυσης Σερβίων και Βελβεντού από την 3η ΥΠΕ

4 Min Read

Με μετακινήσεις γιατρών θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το θέμα

Σε μετακινήσεις γιατρών, προκειμένου να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Σερβίων, προχωρά η 3η Υγειονομική Περιφέρεια.
Το σχέδιο υγειονομικής ενίσχυσης της περιοχής Σερβίων-Βελβεντού, μετά και από συναντήσεις που προηγήθηκαν, περιλαμβάνει μετακινήσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και 24ωρη κάλυψη, υπό το συντονισμό του ΕΚΑΒ, με ασθενοφόρα.
Όπως γράφαμε και στο χθεσινό φύλλο η ανησυχία στην περιοχή είναι μεγάλη, καθώς το κλείσιμο της Γέφυρας επικάθισε στον ήδη υποβαθμισμένο ρόλο του Κέντρου Υγείας, ενώ τα πρόσφατα περιστατικά θορύβησαν περαιτέρω τους κατοίκους.
Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι Σερβίων και Βελβεντού καλούν σε κινητοποιήσεις την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, διεκδικώντας άμεση στελέχωση με προσωπικό των δομών υγείας, αλλά και τομέα ΕΚΑΒ στα Σέρβια.

Τις ενέργειες που έχει κάνει, ώστε να αντιμετωπιστούν τα υγειονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει στις περιοχές Σερβίων και Βελβεντού, μετά το κλείσιμο της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων, γνωστοποιεί σε ανακοίνωση της η 3η Υγειονομική Περιφέρεια.

Υπενθυμίζουμε πως η ανησυχία στην περιοχή είναι μεγάλη, καθώς το κλείσιμο της Γέφυρας επικάθισε στον ήδη υποβαθμισμένο ρόλο του Κέντρου Υγείας. Οι κάτοικοι πλέον με αφορμή και τα τελευταία περιστατικά ανησυχούν έντονα, αφού η απόσταση που έχουν να διανύσουν για να φτάσουν στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο είναι πλέον μια ώρα.

Όπως γράφαμε και στο χθεσινό φύλλο οι δήμοι Σερβίων και Βελβεντού καλούν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας τομέα ΕΚΑΒ και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Σερβίων, τόσο με προσωπικό, όσο και εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες υγείας των κατοίκων.

Ποιο είναι το σχέδιο της 3ης ΥΠΕ

Να σημειωθεί ότι για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Κέντρο Υγείας Σερβίων, μεταξύ του Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου, του Υπεύθυνου του Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιασσά και του Υπεύθυνου Επιστημονικής Λειτουργίας του ΚΥ Σερβίων, κ. Πάσχου, παρουσία του Υποδιοικητή της 3ης Υ.Πε. Μακεδονίας Κ. Χρίστογλου.

Το σχέδιο της 3ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης αφορά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στα ασθενοφόρα και το προσωπικό.

Όπως σημειώνεται το Κέντρο Υγείας με τα πληρώματα ασθενοφόρου και τα οχήματα του, σε συνεργασία με το προσωπικό και τα ασθενοφόρα οχήματα του Ε.Κ.Α.Β. θα καλύπτουν σε 24ωρη βάση τις ανάγκες της περιοχής υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Μακεδονίας.

Για την ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό, εκτός των ήδη υπηρετούντων στο Κέντρο Υγείας Σερβίων γιατρών, έχουν εκδοθεί αποφάσεις για μετακίνηση γιατρών των ειδικοτήτων Ουρολογίας, Γυναικολογίας, ΩΡΛ, Καρδιολογίας και Νευρολογίας για δύο μέρες το μήνα ο καθένας, καθώς και Παιδιατρικής για μία ημέρα την εβδομάδα. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες έγκρισης πρόσληψης Επικουρικού Παιδιάτρου για πλήρη παρουσία στην περιοχή.

Επίσης, για την υποστήριξη της ειδικότητας Γενικής Ιατρικής μετακινούνται για παροχή υπηρεσιών τέσσερις γενικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Κοζάνης, ενώ για την κάλυψη του περιφερειακού ιατρείου Βελβεντού υπάρχει πρόβλεψη για παρουσία 4 έως 5 ημέρες εβδομαδιαίως.

Ποια είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σερβίων

Σύμφωνα με την 3η ΥΠΕ το Κέντρο Υγείας Σερβίων διαθέτει 18 νοσηλευτές, τέσσερις επισκέπτες υγείας, διοικητικό προσωπικό και εννέα υπαλλήλους- πληρώματα ασθενοφόρου.

Επίσης, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί επιπρόσθετος εξοπλισμός συνολικού προϋπολογισμού 39.100€, ενώ είναι σε αναμονή παραλαβής επιπλέον εξοπλισμού που θα διευκολύνει σημαντικά το έργο των γιατρών.

Όλγα Τουφεγγοπούλου

 

Μοιραστείτε την είδηση