Στην κατ’ έτος διοργανούμενη εκδήλωσή της, η Ακαδημία Αθηνών, σε πανηγυρική συνεδρία της, την 19 Δεκεμβρίου ε.ε., εβράβευσε, μεταξύ άλλων, και την αείμνηστη συμπατριώτισσά μας, Γλυκερία Δόσιου του Θεοδοσίου.
Η Γλυκερία ήταν κόρη του γνωστού στην Κοζάνη για την επαγγελματική του δραστηριότητα Πολιτικού Μηχανικού του Ε.Μ.Π., Νίκου Αθανασιάδη και της επί σαράντα περίπου χρόνια στο Νοσοκομείο Κοζάνης, μαίας, Θεολογίας (Λίτσας) Μπέντα, ευρύτατα γνωστής στην περιοχή Κοζάνης, λόγω του τεράστιου αριθμού γεννήσεων, που υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες.
Η Γλυκερία σπούδασε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Κοζάνη, για να αποφοιτήσει από την Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (σημερινό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) και να διορισθεί καθηγήτρια σε δημόσιο Γεωπονικό Επαγγελματικό Λύκειο στην Αθήνα. Στο διάστημα αυτό, δεν ήταν λίγες οι φορές, κατά τις οποίες η Γλυκερία, όταν το Υπουργείο καθυστερούσε να στείλει ορισμένα βιβλία στο σχολείο της, αγόραζε η ίδια εξ ιδίων τα βιβλία για όλους τους μαθητές της τάξης της, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντός της προς τους μαθητές.
Από τους εκλεκτούς γονείς της Γλυκερίας, αυτή γαλουχήθηκε με τα νάματα της ελληνοθρησκευτικής αγωγής και διεκρίνονταν για το ήθος της, την ευγένειά της, την φιλοστοργία της και κυρίως την προσφορά της προς τον πλησίον. Τους ανήμπορους και στερούμενους από τα απαραίτητα συνανθρώπων της. Είχε την φιλανθρωπία “στο αίμα της”. Απόδειξη μεγάλη αυτού, η φιλανθρωπία σε άτομα, πάσχοντα από νεφρική ανεπάρκεια. Ένα τυχαίο γεγονός ήταν η αφορμή να ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια φιλανθρωπίας προς τους ανθρώπους αυτής της κατηγορίας. Στο δρόμο της βρέθηκε ένα ξένο, απροστάτευτο και εγκαταλελειμμένο από τους γονείς του ανήλικο παιδί, που έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Ευαισθητοποιημένη από την αρρώστια του, έγινε αρχικά μέλος και πολύ σύντομα Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με νεφρικές ασθένειες «ΕΛΠΙΔΑ». Η κατηγορία αυτή των ασθενών, όπως είναι γνωστό, είχε μεγάλο πρόβλημα για τον ασθενή, αφού ο δότης δεν ήταν εύκολο να βρεθεί άμεσα. Μέχρις ότου βρεθεί, τόσο ο ασθενής, όσο και οι συγγενείς του, υποχρεούνταν να περιμένουν, συνήθως μεγάλο διάστημα, επιβαρυνόμενοι και με πρόσθετα έξοδα, καθώς έπρεπε να διαμένουν σε ξενοδοχεία, δίπλα από τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης Παίδων ή να πηγαινοέρχονται από επαρχιακές πόλεις στην Αθήνα.
Η Γλυκερία, με δωρεές, που εξασφάλισε η ίδια, βοήθησε το Σύλλογο να αγοράσει το 2003 ένα διαμέρισμα, κοντά στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Δημοσίου. Έκτοτε η μητέρα του παιδιού από το Σουφλί, τους Παξούς, την Κρήτη ή ακόμα και από την Κορυτσά ή τη Χειμάρρα της Αλβανίας, βρήκαν στέγη στην Αθήνα. Στο διαμέρισμα του Συλλόγου μπορεί να κοιμηθεί, να μαγειρέψει, να λουστεί και να πλύνει τα ρούχα της η ίδια και του παιδιού της, επί εβδομάδες ολόκληρες. Εντελώς δωρεάν.
Επίσης κατάφερε, πάλι με δωρεές, να αντικαταστήσει όλα τα μηχανήματα της Μονάδας Αιμοκάθαρσης Παιδιών του Δημοσίου, τα οποία δεν είχαν ανανεωθεί επί μία δεκαετία και πλέον.
Η ανιδιοτελής αυτή αγωνίστρια έφυγε από τη ζωή την 21/9/2023, αφήνοντας πίσω τρία παιδιά από το γάμο της, με τον Θεοδόσιο Δόσιο.
Η προσφορά της είναι ανεκτίμητη, όπως των γονιών της, των πάππων της και των συγγενών της, που είχαν την καταγωγή τους από το Βόιο Κοζάνης.
Κώστας Γκατζόφλιας – Αθήνα