Η αλληλένδετη σχέση της Κοζάνης με την «Πανδώρα» στο πέρασμα του χρόνου στο βιβλίο της Άννας Τανή Καραχάλιου

2 Min Read

Την αλληλένδετη ιστορία της πόλης της Κοζάνης με την «Πανδώρα» καταγράφει το βιβλίο της φιλολόγου Άννας Τανή Καραχάλιου «Πανδώρα Κοζάνης 1902-2016. Ο μουσικός πολιτισμός της πόλης στη διάρκεια του χρόνου», που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Σάββατο 24 Μαρτίου, στο κτήριο της Ευξείνου Λέσχη Κοζάνης (Φιλίππου Β’30)  στις 6 το απόγευμα.

«Ένα βιβλίο που αποδεικνύει πως “Πανδώρα και Κοζάνη  ήταν ανέκαθεν δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Γεγονότα πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά επηρέαζαν τη ζωή της Φιλαρμονικής και εκείνη με τη σειρά της επηρέαζε τη ζωή των συμπολιτών μας”.

- Advertisement -

« Έγραψα το βιβλίο για να μάθει ο κόσμος την ιστορία της Πανδώρας, η οποία είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και εμπλέκεται με την ιστορία της Κοζάνης. Διαβάζοντας τη, θα διαπιστώσει κανένας πόσο αλληλένδετα είναι τα γεγονότα κάθε εποχής στην Κοζάνη με την εξέλιξη της μουσικής ζωής της μπάντας» ανέφερε στο «Χρόνο» η κα Τανή .

Η συγγραφέας του βιβλίου είχε την τύχη να ζήσει από κοντά ένα μεγάλο τμήμα της ιστορικής διαδρομής της «Πανδώρας» καθώς είναι σύζυγος του επί 32 χρόνια (1984-2016) Αρχιμουσικού  της μπάντας κ. Πάρη Καραχάλιου ενώ και  ο πατέρας του Πάρη, Ελευθέριος Καραχάλιος θήτευσε ως Αρχιμουσικός από το 1953 έως το 1984.

«Έναυσμα για να ξεκινήσω τη συγγραφή ήταν η καθημερινή μου επαφή με την Πανδώρα μέσω του πεθερού μου και του άντρα μου, αλλά στη συνέχεια το μεγάλο ενδιαφέρον, που προέκυπτε από την έρευνα. Μια ιστορία 114 ετών, από το 1900, που έγινε η πρώτη προσπάθεια να δημιουργηθεί η μπάντα και τελικά δημιουργήθηκε το 1902, μέχρι το 2016, όταν αποχώρησε ο Πάρης Καραχάλιος.  Το βιβλίο θεωρώ πως θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Κοζανίτες. Θα μάθουν πόσο σημαντική ήταν η Πανδώρα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή για την πόλη της Κοζάνης. Ταυτόχρονα θα γνωρίσουν και την ιστορία της πόλης τους καλύτερα».

Δημήτρης Στραβού

 

Μοιραστείτε την είδηση