Η απολιγνιτοποίηση κύριο θέμα συζήτησης στην εκδήλωση για την Ευρώπη

4 Min Read

Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κοζάνη για συζήτηση με τους πολίτες

Την Ευρωπαϊκή προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας και η εξέλιξη που μπορεί να έχει λόγω απολιγνιτοποίησης, συζήτησαν το βράδυ της Παρασκευής με πολίτες της περιοχής οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών οργάνων στην χώρα μας. Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Κώστας Τσουτσοπλίδης βρέθηκαν στην Κοζάνη και μαζί με τους ευρωβουλευτές Μανώλη Κεφαλογιάννη και Έλενα Κουντουρά, άκουσαν τους προβληματισμούς που εξέφρασαν οι πολίτες και κάλεσαν σε συμμετοχή στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια των δράσεων των ευρωπαϊκών οργάνων στις περιφέρειες της χώρας που έχουν στόχο την καταγραφή και συζήτηση με τους πολίτες και την μείωση της «απόστασης» που νιώθουν οι πολίτες από την Ευρώπη.

Στα αριθμητικά δεδομένα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Δυτική Μακεδονία μέσω χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αναφέρθηκε η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νιόβη Ρίγκου. Η κ. Ρίγκου δεν παρέλειψε να απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να μην απέχουν από τις ευρωπαϊκές εκλογές την 9η Ιουνίου «για να δείξουμε την Ευρώπη που θέλουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με την σειρά του ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα Κώστας Τσουτσοπλίδης αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εκλογές και στο πολιτικό πρόσημο που θα έχει η Ευρώπη την επόμενη πενταετία. «Δυστυχώς η συζήτηση που γίνεται για τις ευρωεκλογές γίνεται σε λάθος βάση δηλαδή στο ποιο κόμμα θα βγει πρώτο και δεύτερο και όχι στο ποια Ευρώπη θέλουμε. Οι ευρωπαϊκές εκλογές έρχονται να συμπληρώσουν αποφάσεις για ζητήματα που καμία χώρα μέλος δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνη ακόμη και οι μεγαλύτερες» επεσήμανε ο κ. Τσουτσοπλίδης.

Στην Κοζάνη βρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος εστίασε στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης χαρακτηρίζοντάς ως «μια μοναδική ευκαιρία για να ξαναχτιστεί αυτή η περιοχή από την αρχή, να κάνουμε την κρίση της μεταλιγνιτικής εποχής, ευκαιρία για την Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία. Δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω, γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα αλλάξουν δουλειά, όμως το κοινοτικό ταμείο, το περιφερειακό ταμείο και κυρίως το ταμείο δίκαιης μετάβασης, δίνει τεράστιες ευκαιρίες για να γίνει αυτή η μετάβαση ομαλά και με πολλές ευκαιρίες για τη νέα γενιά».

Η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Έλενα Κουντουρά, αναφέρθηκε στο θέμα της απολιγνιτοποίησης χαρακτηρίζοντας την μετάβαση «βίαιη» με αμφίβολο για την Δυτική Μακεδονία μέλλον. «Περνάμε από το σχέδιο στην πράξη με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς σαφής στρατηγική και βλέπουμε τους νέους να φεύγουν από τον τόπο τους αφού δεν έγινε ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία» επεσήμανε η ίδια.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Enterprise Greece και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας με τον Πρόεδρο του φορέα να δίνει έμφαση στην σωστή ενημέρωση των πολιτών και στην δημοκρατική συμμετοχή τους. «Ένας από τους στόχους του Europe Direct και του ΟΕΝΕΦ είναι να προασπίσουμε τον δημοκρατικό διάλογο, να δώσουμε φωνή και δύναμη στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να ακουστούν οι ιδέες και οι απόψεις τους σε όλα τα επίπεδα, σε όλη την Ευρώπη και να υπάρξει η ανάπτυξη και η στήριξη που χρειάζεται η περιοχή μας. Είναι το μοναδικό μέσο για να κρατήσουμε κοντά μας τους νέους ανθρώπους και να αναπτύξουμε τον τόπο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση