Η “χαλάρωση” δεν είναι δώρο, σκάβει λάκκους

3 Min Read

Παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία, κ. Πρόεδρε, τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης σας. Από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ως τον “αρμόδιο” …επί παντός επιστητού Άδωνι Γεωργιάδη. Αλλά και τον εκπρόσωπο της επιτροπής των ειδικών κ. Γκίκα Μαγιοργκίνη. Με τις οποίες προδιαγράφουν το ξήλωμα των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού. Λες και η πανδημία μας άφησε χρόνους. Οπότε μπορούμε και τις μάσκες να βγάλουμε και στα γήπεδα να συνωστιζόμαστε, με πληρότητα 100%, και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη μας.

Μακάρι να ήταν έτσι. Αλλά δεν ειναι. Μη σας ξεγελά το ότι οι “σκληροί δείκτες”, ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων και των διασωληνωμένων εμφανίζουν μείωση σε σχέση με τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου. Την ίδια ώρα έχουμε σημάδια απειλής, τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς:

- Advertisement -

*** Η παραλλαγή “Όμικρον” του ιού, μεταλλάχθηκε στην “Όμικρον 2”, που έχει τόσον αυξημένη μεταδοτικότητα, ώστε διεθνώς της δόθηκε το προσωνύμιο stealth που παραπέμπει στο γνωστό “αόρατο” καταδρομικό αεροσκάφος.

*** Ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας έχει εκτοξευθεί, τις τελευταίες ημέρες, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας. Οπότε, τα σημερινά υπεραυξημένα κρούσματα, σε δυο εβδομάδες, θα αποδώσουν και την ανάλογη αύξηση στους “σκληρούς δείκτες”.

*** Στην Κίνα, με λιγότερα κρούσματα από τα δικά μας, έβαλαν σε αυστηρή καραντίνα την μεγαλύτερη πόλη τους, την οικονομική πρωτεύουσα τους, την Σαγκάη.

*** Σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα σας συνιστούσα κ. Πρόεδρε να δίνετε λιγότερη σημασία σε όσους προδιαγράφουν μια χαλαρή άνοιξη και ιδίως χαλαρό Πάσχα. Και να πάρετε στα σοβαρά την προειδοποίηση που κάνει  ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας:

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αν δεν προσαρμόσουμε τα μέτρα στα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε θα καθυστερήσουμε το σβήσιμο του επιδημικού κύματος. Δεν έχουμε χρονικά περιθώρια, καθώς, αν υπάρξει έξαρση κατά την άφιξη των τουριστών, τότε θα το πληρώσουμε ακριβά. Πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί στη χαλάρωση και πιο αυστηροί στην τήρηση των μέτρων».

Κατανοώ την ανάγκη σας να φαίνεσθε ευχάριστοι στους πολίτες που έχουν κουρασθεί. Αλλά δεν ειναι, ακόμη, η ώρα, για χαρές και πανηγύρια.

Μοιραστείτε την είδηση