Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος παρουσίασε το πρώτο του βιβλίο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη
Την «χώρα του Χωσέ» παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κοζάνη ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει την στρατιωτική του θητεία και τα όσα έζησε στην Θήβα, στην Χίο και στις Οινούσσες σε 346 σελίδες. Πρόκειται για την πρώτη συγγραφική δουλειά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “key books”.
Η παρουσίαση έγινε στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης με τον συγγραφέα να αφηγείται, κατά την διάρκεια της συζήτησης, διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις που έζησε στην θητεία του. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Διευθύντρια του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης Φωτεινή Διάφα και ο Αρχειονόμος – Βιβλιοθηκονόμος Στέλιος Μήλιος.
«Την απόφαση να γράψω βιβλίο την έλαβα μετά την στρατιωτική μου θητεία. Καθώς διάβαζα το ημερολόγιο που διατηρούσα και κατέγραφα τις σκέψεις μου κάθε μέρα, διαπίστωσα πως υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να βγουν προς τα έξω, πράγματα που γνωρίζουμε οι άντρες που έχουμε υπηρετήσει και θα έπρεπε να γνωρίσουν και οι γυναίκες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας.
Ο ίδιος έδωσε μεγάλη έμφαση στο ότι το βιβλίο του είναι γραμμένο για να διαβαστεί και από γυναίκες γιατί θίγει το ζήτημα της ανισότητας στο στράτευμα. Όπως είπε στα γραφεία Στρατολογίας οι γυναίκες κυριαρχούν, στη Χίο ήταν λιγότερες αλλά στο φυλάκιο των Οινουσσών δεν υπήρχε ούτε μια. «Και επειδή ακριβώς ο στρατός είναι η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία της χώρας θα πρέπει να δίνει το παράδειγμα και σε πολλές περιπτώσεις είναι παράδειγμα προς αποφυγή» πρόσθεσε.
Τα θέματα της ισότητας των δυο φύλλων, του ρατσισμού και της ομοφοβίας, κυριάρχησαν στην συζήτηση μεταξύ των ομιλητών αλλά και με το κοινό. Όπως ήταν φυσικό, έγιναν αρκετές αναφορές από χιουμοριστικά περιστατικά στρατιωτικής θητείας αλλά και τέθηκαν προβληματισμοί σε σχέση με την εκπαίδευση, την χρησιμότητα που έχουν αντικείμενα στο στράτευμα στις μέρες μας και κυρίως οι δαιδαλώδη γραφειοκρατία που επικρατεί, ειδικά αν «πέσεις» σε μονάδα με «προβλεπέ» (απόλυτα τυπικό δηλαδή) Διοικητή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τελευταίο μέρος του βιβλίου. Ο συγγραφέας συγκέντρωσε πολλές εκφράσεις, λέξεις και ορολογία της στρατιωτικής θητείας και την παραθέτει με την μορφή γλωσσαρίου στο τέλος της έκδοσης.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο «Χρόνος» και το βιβλιοπωλείο «Στοά του Βιβλίου» σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Key Books».
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr