Η ΔΕΗ εξετάζει την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρολεβήτων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για την τηλεθέρμανση Κοζάνης

3 Min Read

Ότι η ΔΕΗ εξετάζει την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρολεβήτων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για την τηλεθέρμανση Κοζάνης, για να καλύψει το κενό μεταξύ του κλεισίματος του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που θα σημαίνει και τη διακοπή της παροχής θερμικής ενέργειας στην τηλεθέρμανση Κοζάνης μέχρι αυτή να συνδεθεί με τη νέα Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στον ΑΗΣ Καρδιάς αποκάλυψε από το βήμα της βουλής ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα με θέμα: «Απαντήσεις για τις υποδομές, τη χρηματοδότηση και εν γένει τη βιωσιμότητα της Τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη».

Πρόκειται για τη λύση που εφαρμόζεται για την παροχή τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαίδα, λύση όμως εξαιρετικά κοστοβόρα, που απαιτεί οικονομική ενίσχυση από το κράτος ώστε να είναι βιώσιμη.

Ο κ. Σκρέκας στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την οριστική λύση του ζητήματος με την Μονάδα με μηχανές εσωτερικής καύσης φυσικού αερίου, που θα τροφοδοτήσει με θερμική ενέργεια τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαίδας και Αμυνταίου σημειώνοντας πως είναι σχέδιο που θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή τηλεθέρμανσης στους κατοίκους της περιοχής.

Παράλληλα επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για απραξία τα προηγούμενα χρόνια.

Στην τοποθέτηση της η κ. Βέττα έθεσε ερωτήματα για το χρονοδιάγραμμα, το κόστος κατασκευής και την χρηματοδότηση του διάδοχου σχήματος (ΣΗΘΥΑ), ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, τόσο στην πρωτολογία όσο και στην δευτερολογία της, για το χρονικό κενό που θα προκύψει από το 2023 με το κλείσιμο των μονάδων, έως τη λειτουργία του νέου συστήματος.

Ο απαντήσεις του κ. Σκρέκα, σύμφωνα με την κα Βέττα ήταν «γενικόλογες, χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση, τις μελέτες, το κενό και την ανάληψη του κόστους λειτουργίας και διασύνδεσης ενώ, επέλεξε, δυόμιση χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αναπτύξει ένα σαφές και αναλυτικό σχέδιο του Υπουργείου για την τηλεθέρμανση στην περιοχή».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το χρονοδιάγραμμα δεν βγαίνει – όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης διαβεβαιώνουν- γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στην παροχή της τηλεθέρμανσης ή/και εξάντληση των αποθεματικών της ΔΕΥΑΚ για την αγορά πετρελαίου» κατέληξε σε σχετική ανακοίνωση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

Μοιραστείτε την είδηση