Η Δυτική Μακεδονία «μικραίνει» και γερνάει

2 Min Read

Το προφίλ του πληθυσμού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που σκιαγραφούν το προφίλ των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας κι έρχονται στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ, μετά την περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων της απογραφής.

Η Δυτική Μακεδονία καταγράφει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πτώση, της τάξεως του 10,3%, μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας. Ωστόσο, το πιο προβληματικό σημείο είναι η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία η Δυτική Μακεδονία γερνάει. Συγκεκριμένα, μόνο στις ηλιακές ομάδες άνω των 50 υπάρχει αύξηση του πληθυσμού και σε όλες τις υπόλοιπες παρατηρείται πτώση με μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30-39.

Σε σχέση με την οικογενειακή κατάσταση των Δυτικομακεδόνων, τα στοιχεία δείχνουν ότι την πολυπληθέστερη ομάδα αποτελούν οι έγγαμοι 127.783, ακολουθούν οι άγαμοι 93.599, οι χήροι 23.342, οι διαζευγμένοι 7.863, οι σε διάσταση 1.663, ενώ μόλις 345 είναι οι με σύμφωνο συμβίωσης.

Σε ό,τι αφορά στο αριθμό των νοικοκυριών κατά μέγεθος προηγούνται τα νοικοκυριά των δύο ατόμων 30.439, ακολουθούν αυτά με ένα άτομο 29.004, ενώ 7.715 είναι τα νοικοκυριά που έχουν από πέντε άτομα και πάνω.

Αξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη μείωση των νοικοκυριών, των οποίων όλα τα μέλη είναι αλλοδαποί.

Πρόκειται για δεδομένα, τα οποία αν μη τι άλλο, πρέπει να προβληματίσουν, καθώς δεν δίνουν καλά μηνύματα για την επόμενη ημέρα.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση