Η επόμενη μέρα για την «Κοζάνη»: Γενική Συνέλευση- αύξηση μελών – οργάνωση – προγραμματισμός

7 Min Read

Δειλινό Κυριακής, 15 Μαΐου 2016. Πέφτει η «αυλαία» του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής και στον 1ο Όμιλο.
Τα αποτελέσματα γνωστά. Παραιτίθενται για την ιστορία:
Πρωταθλητής ο Άρης Θεσ/νίκης, με 87 βαθμούς και με 21 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Νέστο Χρυσόπουλης, ο οποίος, την τελευταία αγωνιστική, με τους 66 βαθμούς, εξετόπισε την μέχρι τότε ισόβαθμή του Δόξα Δράμας, η οποία τελικά τερμάτισε στην 3η θέση, με 63 βαθμούς.
Γύρω από την «διακεκαυμένη» βαθμολογική ζώνη καμμία διαφοροποίηση. Οι ομάδες ετερμάτισαν, όπως είχαν καταταγεί την προηγούμενη αγωνιστική. Δηλαδή, Καμπανιακός με 47 βαθμούς στην 8η θέση, Εορδαϊκός με 46 βαθμούς στην 9η θέση, επάνω από την διαχωριστική γραμμή, με τον Εορδαϊκό να κλείνει την προνομιούχο 9άδα της βαθμολογίας.
Η «Κοζάνη», με 13 νίκες, 5 ισοπαλίες, 14 ήττες, συντελεστή τερμάτων 41-49, συγκέντρωσε 44 βαθμούς στην 10η θέση. Το Βυζάντιο Κοκκινοχώματος με 37 βαθμούς στην 11η θέση.  Η Θύελλα Φιλώτα με 35 βαθμούς στην 12η θέση κ.λ.π.
Σημειωτέον ότι η «Κοζάνη» έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς (44), σε σχέση με τις ομάδες των τριών άλλων ομίλων, που τερμάτισαν και αυτές στην 10η θέση (2ος όμιλος: Πύρασος Νέας Αγχιάλου και Οικονόμος Τσαριτσάνης με ανά 39 βαθμούς εκάτερος, 3ος όμιλος: Καλαμάτα με 31 βαθμούς, 4ος όμιλος: Αστέρας Βάρης με 38 (στην προτελευταία αγωνιστική), με προοπτική να φθάσει μέχρι και τους 41 βαθμούς, στη λήξη του πρωταθλήματος.
Η ειρωνεία της τύχης, σε όλο της το μεγαλείο, έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι στην «Κοζάνη», καθώς μία νίκη ακόμη θα χάριζε στην «Κοζάνη» την «συγκατοίκηση» στην 8η θέση. Δεν της χαμογέλασε όμως, της γύρισε την πλάτη!… Και την έστειλε στην 10η θέση. Ίσως γιατί προτιμούσε την πιο αγωνιστική, την πιο μαχητική, την πιο ατίθαση από τις ομάδες με την  ίδια πορεία. Ας είναι…. Οι γενναίοι δεν γονατίζουν. Συνεχίζουν τον αγώνα!…
Αυτή είναι η «εικόνα» της «Κοζάνης», με «πρώτη ματιά», στο λήξαν πρωτάθλημα. Από εδώ και πέρα προβλέπεται καθημερινά να εξυφαίνονται διάφορα «σενάρια» περί της τύχης της.
Πριν όμως γίνει οποιαδήποτε αναφορά στα διάφορα «σενάρια», κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν άμεσα τα πρώτα επόμενα βήματα της «Κοζάνης».
Η στήλη, κατά την διάρκεια διεξαγωγής του πρωταθλήματος, απέφυγε επιμελώς να ασχοληθεί με ενδοοικογενειακά ζητήματα της «Κοζάνης», προς αποφυγήν αναστάτωσης, ρήξης, «εμφυλίου» στους κόλπους του σωματείου, όταν μάλιστα αυτό κλυδωνιζόταν στα «ανοιχτά του πελάγους», προσπαθώντας να «ξεκολλήσει» από τον βυθό!… Παρά τα «ρήγματα», κατώρθωσε να βγει στην επιφάνεια και να «αράξει» σε… «βραχονησίδα».
Και τώρα; Τί γίνεται την επόμενη μέρα; Σε όσους ερωτούν, προφανώς έχοντας χάσει την… «πυξίδα», η στήλη θα τους βοηθήσει να την ξαναβρούν!…
Η «Κοζάνη» και στην Γ’ Εθνική, που αγωνίσθηκε στο λήξαν πρωτάθλημα, δεν έπαυσε να είναι ερασιτεχνικό σωματείο. Το οποίο λειτουργεί, δραστηριοποιείται, διοικείται κ.λ.π. σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού και τις περί σωματείων συνάδουσες προς αυτό.
Το καταστατικό είναι το… «ευαγγέλιο» κάθε σωματείου και εις αυτό ορίζονται τα της συστάσεως, λειτουργίας και κάθε ενεργείας του σωματείου, που έχει ανώτατο και κυρίαρχο όργανο την Γενική Συνέλεσυη των μελών του, η οποία αποφασίζει περί της τύχης του.
Η Γενική Συνέλευση των μελών και της «Κοζάνης», πρέπει να συγκληθεί, για να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σωματείο. Οποιαδήποτε άλλη προβαλλόμενη πρόταση και ιδίως η δημοσιοποιηθείσα «περί παραχωρήσεως του σωματείου σε σοβαρά ενδιαφερομένους» είναι παράνομη, έκνομη, καταχρηστική, στερούμενη σοβαρότητος και ως εκ τούτου απορριπτέα.
Το καταστατικό είναι εκείνο, που καθορίζει την πορεία του σωματείου και στο καταστατικό, πλην των άλλων, ορίζεται και η σύγκληση των τακτικών Γενικών Συνελεύσεων, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ως επί το πλείστον με την λήξη της ποδοσφαιρικής περιόδου.
Η σύγκληση της Γενικής Συνελεύσεως προϋποθέτει και την ταυτόχρονη επαναδραστηριοποίηση των μελών του Σωματείου, τα οποία έχουν περιέλθει σε κατάσταση αδρανείας, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, κατά τις οποίες τα μέλη του Σωματείου ήσαν δραστηριοποιημένα και έδιναν το βροντερό «παρών» σε όλες τις εκδηλώσεις του Σωματείου. Επίσης προϋποθέτει και την αύξηση του αριθμού των μελών.
Άλλωστε, η «Κοζάνη» ανέκαθεν ήταν το Σωματείο που στηριζόταν στη λαϊκή βάση, ανήκε σε όλους τους φιλάθλους και όχι σε μία μερίδα αυτών. Δεν ήταν μία «κάστα» συγγενών και φίλων, αλλά αγκάλιαζε όλους, την πλατειά μάζα των κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς διακρίσεις!… Γι’ αυτό, κατά κατνόνα, πετύχαινε του σκοπού της!…
Ο παλλαϊκός συναγερμός είναι το στοιχείο, που έλειπε και χρειάζεται η «Κοζάνη» να επανεύρει, για να συνεχίσει σε σταθερή πορεία. .Και από την πλατειά αυτή λαϊκή μάζα θα ξεπηδήσουν τα ζωντανά και υγιή στοιχεία, τα οποία θα πλαισιώσουν το Σωματείο, υπηρετώντας αυτό και προσφέροντας σ’ αυτό την ηθική και υλική υποστήριξή τους.
Τα σωματεία αντιμετωπίζουν πολλά και δυσβάσταχτα προβλήματα, με «κοινό παρανομαστή» σχεδόν όλα, το οικονομικό, το οποίο δεν είναι εύκολο να τακτοποιηθεί από ένα ή δύο πρόσωπα, όση ευχέρεια και δυνατότητα μπορούν να έχουν. Ακόμη και μεγαλοεπιχειρηματίες στις μεγαλύτερες κατηγορίες, έρχονται στιγμές που αδυνατούν να καλύψουν τις ποικίλες ανάγκες των Π.Α.Ε., πόσο μάλλον σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο, όταν όλα τα βάρη πέφτουν στους ώμους ενός ή δύο προσώπων. Άλλωστε, «η δυνάμις εν τη ενώσει»!…
Παράλληλα, η επιλογή των καταλλήλων προσώπων, τα οποία έχουν σχέση με το άθλημα, ο σωστός προγραμματισμός έγκαιρα και προσεκτικά, η πιστή εφαρμογή και εκτέλεση των προγραμματισμένων, αποτελούν τις πρώτες και άμεσες προτεραιότητες.
Δεν έχει και μεγάλη σημασία που θα αγωνίζεται η «Κοζάνη». Σημασία έχει να τεθούν από την αρχή γερές και σταθερές βάσεις, ασάλευτα θεμέλια!…
Και πάνω απ’ όλα: Η αγάπη και η ενότητα για την «Κοζάνη»!…
ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

Μοιραστείτε την είδηση