Οι Ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής και Νίκος Ανδρουλάκης μιλούν για τον «Χάρτη Πορείας» της Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή προοπτική των σοσιαλοδημοκρατών

4 Min Read

Τις ενέργειες της Κομισιόν για Ευρωπαϊκή εμβάθυνση και τις προοπτικές συνεργασίας των σοσιαλοδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, στις συνεντεύξεις τους στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη οι Ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής και Νίκος Ανδρουλάκης. Ο «Χρόνος» αναδημοσιεύει αποσπάσματα των συνεντεύξεων των Ευρωβουλευτών οι οποίες έγιναν στο περιθώριο της πρώτης Ευρωπαϊκής Ολομέλειας στο Στρασβούργο.
Ο Ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, χαρακτήρισε «Νεοφιλελεύθερο Ολοκληρωτισμό» τον «Χάρτη Πορείας» της Κομισιόν για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά είναι προσχηματικά. Ο κ. Χουντής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη πολιτική και οικονομική κρίση, έχουν ξαναθέσει το ερώτημα που πάει αυτή η Ευρώπη και ποιο είναι το μέλλον της, έχουν κατατεθεί κατόπιν τούτου προτάσεις από την Κομισιόν που αποκαλούνται «οδικός χάρτης» κυκλοφορούν όμως στα στόματα Ευρωπαίων ηγετών Μακρόν ή Τσίπρα ότι θα αλλάξουμε την Ευρώπη και θα γίνουν διάφορα πράγματα. Η δική μου η άποψη πάνω σε αυτή τη συζήτηση είναι ότι έχουμε ενίσχυση του φιλελευθερισμού με ένα πολύ ολοκληρωτικό τρόπο. Αυτές οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν και καθυστερούν και είναι μια «φλυαρία» επειδή οι Γερμανοί δεν έχουν καταλήξει σε Κυβέρνηση. Όταν γίνει Κυβέρνηση στη Γερμανία τότε κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του και οι φλυαρίες για μια Ευρώπη που θα έχει ένα ενιαίο νομισματικό ταμείο, έναν υπουργό οικονομικών, και θα ενσωματώσει το οικονομικό σύμφωνο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές μέσα στις συνθήκες θα πάει περίπατο. Αυτό το μέλλον εγώ βλέπω να ολοκληρώνει όλο και περισσότερο τον αυταρχισμό, να μεγαλώσει η εποπτεία και ο έλεγχος των εθνικών κυβερνήσεων και έχουμε έναν οικονομικό και θεσμικό ολοκληρωτισμό από την πλευρά της πορείας που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για το μέλλον των σοσιαλοδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας παραδείγματα που υπάρχουν στον πολιτικό αυτό χώρο σε Ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Την τετραετία 2000-2004 σχεδόν τα ¾ της Ευρώπης διοικούνται από σοσιαλοδημοκρατικά κόμματα. Αυτό τώρα δεν συμβαίνει με τον κύριο λόγο κατά την άποψή μου να είναι ότι τα δικά μας κόμματα είχαν ταυτιστεί με την πολιτική ενοποίηση και με τις λύσεις που αυτοί προέκρινε στα μεγάλα Ευρωπαϊκά θέματα (κοινωνικές ανισότητες, παραγωγήμ αναδιανομή). Δυστυχώς η οικονομική κρίση έδειξε ότι δεν προχώρησε τόσο πολύ το όχημα της Ενωμένης Ευρώπης ώστε να υπάρχουν τα πολιτικά εργαλεία να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση με έναν δίκαιο τρόπο και με έναν τρόπο ο οποίος θα μπορούσε άμεσα να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια άλλη κατεύθυνση. Αυτό το πληρώσαμε εμείς κατά βάση γιατί η οικονομική κρίση βάθυνε, αυξήθηκε η ανεργία, αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες και ο κόσμος οδηγήθηκε σε αντιδραστικές λύσεις και στην ακροδεξιά και στην ακροαριστερά. Για μένα το μόνο φάρμακο σε αυτή την αρρώστια που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι να μην προσπαθούμε να πείσουμε τον ψηφοφόρο ότι εμείς είμαστε καλύτεροι από αυτούς που οδηγούν την Ευρώπη στην καταστροφή αλλά να αποκτήσουμε προγράμματα τα οποία θα πείθουν τους Ευρωπαίους πολίτες πως όσο πιο σκληρή είναι η πολιτική ενοποίηση τόσο ευκολότερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές συνθήκες και αυτό θα δημιουργήσει μέτωπα και με το Λαϊκό Κόμμα το οποίο δεν θέλει την περαιτέρω πολιτική ενοποίηση και έχει ατζέντα διακρατικής λειτουργίας και βέβαια τα κόμματα των άκρων που θέλουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον έναν ή τον άλλο τροπο».
Οι συνεντεύξεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη θα μεταδοθούν στην εκπομπή KOZANI.TV ONLINE την Κυριακή αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του FLASH και διαδικτυακά στο www.kozani.tv

Μοιραστείτε την είδηση