Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση -Συνέντευξη με τον Διευθυντή εκπαίδευσης της Π.Ε. Κοζάνης Αθανάσιο Παπαευαγγέλου

3 Min Read

Η τηλεκπαίδευση  στα νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά σχολεία που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων λειτούργησε αποτελεσματικά παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Ο Διευθυντής εκπαίδευσης της Π.Ε. Κοζάνης Αθανάσιος Παπαευαγγέλου μιλάει για την πορεία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στην Α/βάθμια εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Παπαευαγγέλου τονίζει πως “Εμείς ως εκπαιδευτικοί πάντοτε επιθυμούμε τα σχολεία να είναι ανοιχτά και να εξελίσσεται κανονικά η εκπαιδευτική διαδικασία. Αναγνωρίζουμε ότι αυτήν την περίοδο που διανύουμε αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση για τη δημόσια υγεία και θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ώστε να μην κινδυνεύσει κάποιος από την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο στα καθήκοντά τους και θέλω να τους συγχαρώ γι΄ αυτό. Η ύλη των μαθημάτων καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό στα πλαίσια του προσαρμοσμένου προγράμματος διδασκαλίας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πρόγραμμα που διαμορφώθηκε με βάση τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και το παιδαγωγικά ορθό του εγχειρήματος. Το ποσοστό των μαθητών που συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πολύ υψηλό. Σε αυτό συντελεί η θέληση και η επιθυμία ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας να μην αποκλειστεί κανένα παιδί από την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά αυτή να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν και κάποιες απουσίες, τις περισσότερες φορές όχι σε σταθερή βάση. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε πάντα, σε συνεργασία με τα σχολεία, καθώς και με το Υπουργείο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθάμε στην επίλυση τυχόν προβλημάτων με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης οι μαθητές, οι γονείς και όλες  οι  Υποστηρικτικές Δομές της Εκπαίδευσης για την ανταπόκριση από τη δική τους πλευρά. Προβλήματα που τυχόν προέκυψαν  τις πρώτες ημέρες  από αυτό το μεγάλο εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία σε μεγάλο βαθμό, με τη συνεργασία όλων και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα. Δεν είχαμε κάποιες ιδιαίτερες αντιδράσεις από τους γονείς για την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Σίγουρα σεβόμαστε την ανησυχία και την αγωνία τους για τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, όμως θεωρούμε ότι μόνο με τη συνεργασία τους, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, θα μπορούσε να προχωρήσει και να έχει αποτελέσματα η εκπαιδευτική διαδικασία. “

Είχα μια ρητορική ερώτηση σχετικά  με το αν συγκρίνεται η τηλεκπαίδευση με τη δια ζώσης διδασκαλία. Η απάντηση ήταν αναμενόμενη : “Νομίζω ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο αυτές μορφές διδασκαλίας. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, είναι όμως  αναγκαία  για να προχωρήσει η  εκπαιδευτική διαδικασία στις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες.”

Τελειώνοντας ο κ. Παπαευαγγέλου μας αποχαιρετά με ευχές : “Με την ευκαιρία την νέας χρονιάς θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς Χρόνια Πολλά και το νέο έτος να φέρει και το τέλος της πανδημίας.”

Της Λαμπροπούλου Βάιας

Μοιραστείτε την είδηση