Η ημέρα του αιμοδότη

2 Min Read

Υπάρχουν πράγματα που τα αντιλαμβάνεσαι ως σημαντικά, μόνο όταν τα χρειάζεσαι ο ίδιος. Όπως πχ. το αίμα, που καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να το βρεις, όταν το θέλεις εσύ ή κάποιος δικός σου άνθρωπος. Χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη και συνέπεσε με το κάλεσμα μιας φίλης που χρειαζόταν αιμοπετάλια για τη μητέρα της.

Μέσα από αυτό, μάθαμε ότι η συλλογή των αιμοπεταλίων είναι μια διαδικασία που γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ όταν δεν υπάρχει το ειδικό μηχάνημα συλλέγονται πολλές φιάλες αίματος από πολλούς δότες, για να ληφθούν τα αιμοπετάλια που θα μπορούσε να δώσει μόνο ένας.

- Advertisement -

Αλλά, όπως είπαμε, δεν γνωρίζουμε πολλά και ουσιώδη πράγματα, αν δεν τύχουν σε μας ή σε κάποιους κοντινούς μας. Δεν υπάρχει, όμως, μεγαλύτερη απόγνωση απο το να ψάχνεις αίμα, αιμοπετάλια ή μυελό των οστών και να μη βρίσκεις, την ώρα που δεν πρόκειται για μια επώδυνη ή δύσκολη διαδικασία.

Απλά χρειάζεται να διαθέσει κάποιος το χρόνο του. Κι αυτό είναι θέμα ενημέρωσης και ευαισθησίας. Βρίσκουμε καθημερινά απεριόριστο χρόνο για πολλά άλλα πράγματα. Θα μπορούσαμε να βρούμε και για κάτι που έχει σημασία για όλους και μπορεί να το χρειαστούμε οι ίδιοι ανά πάσα στιγμή. Γιατί να μην φροντίσουμε, λοιπόν, απο πριν με το να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες και να δώσουμε έτσι έμπρακτα το μήνυμα της αλληλεγγύης;

Ιωάννα

[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση