Η Κοινωνία των Πολιτών είναι υγιής, ισχυρή και συνεχίζει να προσφέρει. Γράφει η Πίστη Κρυσταλλίδου

3 Min Read

Με αφορμή τα γεγονότα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη δομή κοινωνικής προσφοράς  – για τα οποία τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη- έχει ανοίξει μια ευρεία συζήτηση στην ελληνική κοινωνία αναφορικά με την αξιοπιστία των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. 

Βλέπουμε λοιπόν ότι για μια ακόμα φορά η Κοινωνία των Πολιτών πλήττεται από τον αρνητικό αντίκτυπο που προκαλούν ενέργειες μεμονωμένων ανθρώπων ή οργανώσεων. Αυτού του είδους τα περιστατικά επιδρούν αρνητικά στην εικόνα που διαμορφώνεται από τους πολίτες και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό καθορίζουν τη στάση πολιτών που έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν, να συμμετέχουν και να ενισχύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οργανώσεις και φορείς.

- Advertisement -

Ο μηδενισμός και η ισοπεδωτική κριτική δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο παρά εξίσου αρνητικές υπηρεσίες με τις μεμονωμένες κακές πρακτικές κάποιων ατόμων ή οργανώσεων. Δεν είναι όλα “μαύρο – άσπρο”, ούτε είναι θεμιτό για όποιον και όποια πραγματικά ενδιαφέρεται για την προσφορά στον συνάνθρωπο να σκιάζεται η προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων που προσφέρουν έμπρακτα στο κοινωνικό σύνολο, διαχρονικά και τεκμηριωμένα. Τα χλωρά δεν πρέπει να καίγονται μαζί με τα ξερά. 

Σε αυτό το πλαίσιο προβάλει η ανάγκη η κοινωνία να αξιολογεί και οι ίδιοι οι πολίτες να επιλέγουν προσεκτικά ποιες δράσεις και ποιες οργανώσεις υποστηρίζουν . Άλλωστε υπάρχει πληθώρα δομών και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με πολύτιμο έργο, το οποίο είναι διασφαλισμένο και αξιόπιστο. Αυτές θα πρέπει να επιβραβεύονται με την αναγνώριση της προσφοράς τους και τη στήριξη του έργου τους. 

Πέρα από αυτά, καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε μια σημαντική εξέλιξη που έλαβε χώρα και συμβάλει στην αναμόρφωση του πεδίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη κυβέρνηση που έθεσε ένα συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο ορθής και καλής λειτουργίας της Κοινωνίας των Πολιτών μέσω της δημιουργίας του Μητρώου Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και της Δημόσιας Βάσης Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Έτσι οι πολίτες πλέον έχουν πρόσβαση στις οργανώσεις που έχουν ενταχθεί εκεί πληρώντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κατόπιν ελέγχου και υποχρέωση λογοδοσίας.

Για αυτό το λόγο, οι πολίτες, όλοι μας, όχι μόνο δεν πρέπει να απομακρυνθούμε από τις Οργανώσεις, αλλά να εντείνουμε τη στήριξη και τη συμμετοχή μας. 

Γιατί η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί και πρέπει να είναι υγιής, ισχυρή και να συνεχίσει την πολυδιάστατη προσφορά της.

Πίστη Κρυσταλλίδου

Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ

Μοιραστείτε την είδηση