Η κοινότητα του 1ου ΓΕΛ δίνει μηνύματα ζωής και υπέρ της Ευρώπης

5 Min Read

Δράση ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία έκαναν χθες το μεσημέρι οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, οι οποίοι σχημάτισαν με καπάκια την Ευρωπαϊκή σημαία λόγω και της ημέρας της Ευρώπης. Οι μαθητές, στη συνέχεια, δώρισαν περίπου 150 χιλ.  καπάκια, τα οποία είχαν συλλέξει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο σύλλογο ΑΜΕΑ Νομού Κοζάνης.

 

«Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες προβάλλουν την κοινωνική ευαισθησία των μαθητών και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε η υποδιευθύντρια του σχολείου και φιλόλογος Ευανθία Βλαχάβα.

Η δράση ξεκίνησε από ένα παιχνίδι, κατά τη σχολική χρονιά 2014- 2015 από δύο καθηγητές του σχολείου, την κ. Σολακίδου και τον κ. Αγραφιώτη. Οι δύο τους αποφάσισαν να κάνουν έναν διαγωνισμό για το ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα καπάκια στο τμήμα του και από ένα αστείο και μια πλάκα μαζεύτηκαν αμέτρητα καπάκια μέχρι σήμερα. Τότε, οι δύο καθηγητές είχαν σκεφτεί να σχηματίσουν με τα καπάκια το σήμα του συλλόγου ΑΜΕΑ και να καλέσουν τον σύλλογο, ώστε να τους προσφέρουν τα καπάκια και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην αγορά ενός αμαξιδίου.

Η Πέττυ Σολακίδου είπε χαρακτηριστικά πως μέχρι όλα τα χρόνια οι μαθητές σχηματίζουν το σύμβολο των ΑμεΑ , αλλά φέτος αποφάσισαν να σχηματίσουν τη σημαία της Ευρώπης. Η επιλογή τους αυτή σχετίζεται με τη συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα σχολικοί πρέσβεις για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2021-2022 και συνέπεσε με τη μέρα της Ευρώπης. «Δεν μαθαίνουμε στους μαθητές μας και δεν περνάμε μόνο το μήνυμα της ανακύκλωσης, αλλά τους βοηθάμε, ώστε να μάθουν να σέβονται και τα άτομα με αναπηρία» τόνισε η ίδια.

Ο Μιχάλης Μίγγος, πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με αναπηρία Π.Ε. Κοζάνης, παραλαμβάνοντας τα καπάκια ανέφερε πως «είμαστε δυστυχώς ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδος, με 2500 εγγεγραμένα μέλη». Η δράση με τα καπάκια, όπως είπε ο κ. Μίγγος, έχει αρχίσει εδώ και έξι χρόνια, ενώ μέσω αυτής έχουν παραδοθεί πάνω από 70 αμαξίδια, αλλά και ένα ασανσέρ σε παιδί με αναπηρία. «Κάναμε την ανακύκλωση για να δώσουμε ένα μήνυμα στη νεολαία. Είμαστε ανάπηροι, αλλά δεν θέλουμε να αφήσουμε ανάπηρο περιβάλλον στα παιδιά μας» τόνισε ο ίδιος.

 

Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απορίες τους και να κάνουν ερωτήσεις προς τα μέλη του συλλόγου που με χαρά απάντησαν, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για το αναπηρικό κίνημα.

 

Να σημειωθεί ότι όλα τα σχολεία του Νομού Κοζάνης και ιδιαίτερα Δήμου Κοζάνης στηρίζουν αυτή τη δράση εδώ και χρόνια. Όσο για το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης έχει πλούσια δράση που φέτος αφορά στη συμμετοχή του στο European Parliament Ambassador School Program, με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για το έτος 2021-2022.

 

Οι δράσεις του προγράμματος European Parliament Ambassador School Program

 

Η ομάδα καθηγητών και μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προωθούν την ιδέα της ευρωπαϊκής συνείδησης στους νέους και τις νέες και στόχος είναι η γνωριμία και η άμεση επαφή των παιδιών με τις βασικές αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  ώστε να μάθουν να σκέφτονται και να λειτουργούν ως Ευρωπαίοι Πολίτες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήσαν πολλές δράσεις που σχετίζονται με κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά θέματα. Μέσα από όλες τις δράσεις οι μαθητές έμαθαν να σκέπτονται, να κρίνουν, να προβληματίζονται και να διαμορφώνουν άποψη ως μελλοντικοί πολίτες της Κοζάνης, της Ελλάδας και της Ευρώπης.

 

Οι μαθητές έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης της πόλης και της περιφέρειας, αλλά και άλλους φορείς για να ενημερωθούν για το έργο τους, ενώ συνομίλησαν με τους ευρωβουλευτές Μ. Σπυράκη, Δ. Παπαδημούλη, Ε. Καϊλή και παρακολούθησαν συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ελληνική Βουλή.

 

Μέσα από το πρόγραμμα συνεργάστηκαν, επίσης, με άλλα σχολεία της περιοχής, αλλά και της Ελλάδας, όπως είναι το 1ο ΓΕΛ Αττικής και το 3ο ΓΕΛ Καλαμάτας. Επίσης, γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου με ξένα σχολεία, αντάλλαξαν ιδέες, διαμόρφωσαν απόψεις και συνειδητοποίησαν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Στις δράσεις του σχολείου περιλαμβάνονται ο εορτασμός της μέρας της γυναίκας, η συνέντευξη της Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Α. Καταραχιά στη μαθήτρια Π. Καζάκου, η γνωριμία με τον πατέρα Αντώνιο της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, η συνομιλία με την απόφοιτη του σχολείου Φ. Αγραφιώτη, εφευρέτιδος της χρονιάς για το  2012, ενώ η τελευταία τους δράση ήταν συναυλία που διοργάνωσαν χθες σε συνεργασία με το 3ο ΓΕΛ Κοζάνης, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση