Ανεπαρκής η διαφάνεια στις διαφημίσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Πέμπτη 15 Μαΐου την εταιρεία TikTok για την προκαταρκτική της εκτίμηση ότι η πλατφόρμα δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), καθώς δεν παρέχει ένα πλήρες και λειτουργικό αποθετήριο διαφημίσεων, όπως απαιτείται.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η δυνατότητα πρόσβασης σε διαφημιστικά δεδομένα είναι κρίσιμη για την ανίχνευση παραπλανητικών ή ψεύτικων διαφημίσεων, υβριδικών απειλών, συντονισμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης, καθώς και για τη διασφάλιση διαφάνειας ενόψει εκλογών. Το αποθετήριο του TikTok, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες για το περιεχόμενο των διαφημίσεων, τα στοχευόμενα κοινά ή τους χρηματοδότες τους, ούτε επιτρέπει στο κοινό να πραγματοποιεί αποτελεσματική αναζήτηση βάσει αυτών των στοιχείων.
Η αξιολόγηση της Επιτροπής βασίστηκε σε εκτενή έρευνα, η οποία περιλάμβανε ανάλυση εσωτερικών εγγράφων της εταιρείας, δοκιμές εργαλείων της πλατφόρμας και συνεντεύξεις με ειδικούς στον τομέα.
Επόμενα βήματα
Η TikTok έχει τώρα το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη θέση της, αποκτώντας πρόσβαση στον φάκελο της έρευνας και υποβάλλοντας γραπτές παρατηρήσεις στις προκαταρκτικές διαπιστώσεις της Επιτροπής. Παράλληλα, η υπόθεση θα εξεταστεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ψηφιακών Υπηρεσιών.
Σε περίπτωση που οι παραβιάσεις επιβεβαιωθούν, η Κομισιόν μπορεί να εκδώσει απόφαση μη συμμόρφωσης, η οποία ενδέχεται να επιφέρει πρόστιμο έως και 6% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας, καθώς και περίοδο ενισχυμένης εποπτείας. Επιπλέον, είναι δυνατή η επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών μέχρι να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση.
Ιστορικό
Η έρευνα κατά της TikTok ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου 2024, με επίκεντρο πιθανές παραβάσεις του DSA που αφορούν – πέρα από τη διαφημιστική διαφάνεια – τις επιπτώσεις από τον σχεδιασμό των αλγορίθμων (όπως φαινόμενα εθισμού και «rabbit hole effects»), τη διασφάλιση ιδιωτικότητας και ασφάλειας για ανηλίκους, καθώς και την πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα.
Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2024, η Επιτροπή ξεκίνησε ξεχωριστή έρευνα για τους κινδύνους που συνδέονται με την επιρροή της TikTok στον δημόσιο διάλογο και τη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τις εκλογές.
Οι εν λόγω διαδικασίες θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας για την Επιτροπή, η οποία έχει θέσει σε λειτουργία και ειδική πλατφόρμα καταγγελιών (whistleblower tool), προσφέροντας δυνατότητα ανώνυμης επικοινωνίας από εργαζόμενους και γνώστες του εσωτερικού των πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών.