Η Κοζάνη αναδεικνύεται σε κόμβο υγείας στο νέο υγειονομικό χάρτη της περιοχής, του Ευάγγελου Σημανδράκου.

4 Min Read

Η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε τις αδυναμίες των νοσοκομειακών υποδομών της περιοχής μας να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, ένα κτήριο περίπου 70 ετών, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με προδιαγραφές άλλων εποχών, παρότι δέχθηκε εκατοντάδες περιστατικά ασθενών με Covid-19 από τον Φεβρουάριο του 2019 έως και τον Μάιο του 2021, δεν ήταν λίγες οι φορές που δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των κλινικών. Δυστυχώς κατά τις περιόδους αυτές συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να αναζητήσουν υπηρεσίες υγείας σε νοσοκομεία άλλων Περιφερειών (κυρίως στη Θεσσαλονίκη).

Κατά την περίοδο της πανδημίας, τόσο η Διοίκηση όσο και το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για τη διαχείριση των περιστατικών, αξίζοντας τους επαίνους και τα συγχαρητήρια όλων μας. Καθημερινά οι άνθρωποι αυτοί εκτίθενται στον κίνδυνο του ιού, ενώ πολλές φορές, κατά τη διάρκεια περιστατικών διασποράς, αναγκάστηκαν να νοσηλευθούν, με επακόλουθο τον κίνδυνο της ζωής τους.

Όταν λοιπόν οι υποδομές δεν επαρκούν, ο ανθρώπινος αγώνας σε περίοδο κρίσεων μοιάζει ακόμη πιο άνισος, υποδεικνύοντας την ανάγκη να παρθούν άμεσα αποφάσεις για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην Covid- 19 και στη μετά- Covid-10 εποχή», κατέστη εμφανές ότι το Νοσοκομείο της Κοζάνης αναδεικνύεται ως ο νέος κόμβος υγείας στο νέο υγειονομικό χάρτη της περιοχής που σχεδιάζεται.

Στο σχεδιασμό που προωθείται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο νέος ορθολογικός χάρτης θα χαρακτηρίζεται από το μοντέλο «Hub and Spoke» σύμφωνα με το οποίο όταν υπάρχουν πολλές τοποθεσίες γύρω από ένα κεντρικό σημείο «διανομής» υπηρεσιών (εν προκειμένω υγείας), που τροφοδοτούν μικρότερα, περιφερειακά κέντρα- προορισμούς, εφαρμόζεται η αρχή της εξοικονόμησης και της μείωσης του λειτουργικού κόστους εξυπηρέτησης αυτού του δικτύου.

Στη βάση αυτής της αρχής η Κοζάνη, τόσο λόγω πληθυσμού, όσο και λόγω τοποθεσίας, αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων το κεντρικό εκείνο σημείο στο οποίο είναι ανάγκη να ανεγερθεί ένα νέο, σύγχρονων προδιαγραφών Νοσοκομειακό κτήριο που θα εξυπηρετεί και θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και ιδίως της Π.Ε. Κοζάνης (Δήμοι Κοζάνης, Βοίου, Σερβίων, Βελεβεντού και Εορδαίας).

Το μοντέλο αυτό που προωθεί η κυβέρνηση διασφαλίζει το χαμηλότερο κόστος για τους λήπτες υπηρεσιών υγείας, αφού επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας (μείωση μετακινήσεων, όπως λιγότερα δρομολόγια για να εξυπηρετούν το δίκτυο κ.α.).

Έφτασε η στιγμή, όλοι ενωμένοι να στηρίξουμε αυτό το εγχείρημα, ξεπερνώντας τους τοπικισμούς και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις και να αγκαλιάσουμε την πρόταση του Δήμου Κοζάνης για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης και θα λειτουργήσει σαν κόμβος υγείας για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας.

Η παρούσα χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή ως προς τις χρηματοδοτήσεις και οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η περιοχή, λόγω και των οδικών δικτύων, αναδεικνύεται ως ο φυσικός χώρος εγκατάστασης ενός νέου Νοσοκομείου στη βάση του εξορθολογισμού του υγειονομικού χάρτη και του μοντέλου «Hub and Spoke» που θα χαρακτηρίζει τον νέο χάρτη υγείας της περιοχής.

Του Ευάγγελου Σημανδράκου

Επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη Μπροστά»

Μοιραστείτε την είδηση