Η Κοζάνη απέκτησε το γαλατά της

3 Min Read

Η Κοζάνη απέκτησε το γαλατά της. Έναν γαλατά που μπορεί να μη φοράει άσπρη ποδιά και να μοιράζει το γάλα με καροτσάκι, παραδίδει, όμως, πόρτα-πόρτα το γάλα που παράγουν τα ζώα του στα  Λεύκαρα Κοζάνης.

Ο Τριαντάφυλλος Στότογλου απο τα Λεύκαρα έδινε για χρόνια το γάλα του σε γαλακτοβιομηχανίες μέχρι που αυτές με την αλλαγή της νομοθεσίας για το φρέσκο γάλα, άρχισαν να αγοράζουν γάλα απο το εξωτερικό και σε πολύ καλή τιμή. Το αποτέλεσμα ήταν να ρίξουν…”πόρτα” σε τοπικούς αγελαδοτρόφους.

Ο Τριαντάφυλλος που ήταν μέσα σε αυτούς μέσα σε λίγες μόνο μέρες αποφάσισε να κάνει τη δική του επιχείρηση και να γίνει γαλατάς.  “Ξεκινάω το πρωί μοιράζοντας το γάλα σε κάποιους φούρνους, μετά πηγαίνω στα μικρά συνοικιακά καταστήματα και στη συνέχεια ξεκινάει η διανομή πόρτα-πόρτα. Το πρόγραμμα είναι απο τις 5 το πρωί και μέχρι τις 12-1 έχουμε τελειώσει” λέει για τη νέα του καθημερινότητα.

Η απόφασή του να στραφεί στο να δίνει ο ίδιος το γάλα του ήταν άμεση, καθώς ζει ολόκληρη η οικογένειά του απο αυτή τη δραστηριότητα. “Μέχρι πριν 25 μέρες δίναμε το γάλα μας σε εταιρείες μέχρι που πήραμε ένα χαρτί που έλεγε ότι θα σταματήσουν τη συνεργασία. Έχω μια μεγάλη επιχείρηση, δεν είναι 5-10 ζώα που θα τα σφάξεις, οπότε ενεργοποιήθηκα και είχα αυτή την ιδέα” τονίζει ο αγελαδοτρόφος.

Η διαδικασία της παραγγελίας γίνεται τηλεφωνικά και στη συνέχεια ο πελάτης παραλαμβάνει το γάλα, είτε πρωί ειτε απόγευμα, στην πόρτα του. Η παστερίωση γίνεται απο τοπική βιομηχανία και το γάλα είναι τριών ημερών.

Η κ. Αλέκα, πελάτισσα του Τριαντάφυλλου, εξηγεί τους λόγους που το επέλεξε “πρώτον είναι αληθινό γάλα, ο γιος μου το πίνει και του αρέσει κι ο Τριαντάφυλλος μου θυμίζει την παλιά εποχή που ερχόταν ο γαλατάς στο σπίτι μας”. Όλοι οι πελάτες του καταλήγουν λέγοντας “στον Τριαντάφυλλο έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη”.

Τα τηλέφωνα δε σταματούν για παραγγελίες κι ο Τριαντάφυλλος φορώντας το χαμόγελό του παραδίδει περίπου 300 λίτρα την ημέρα σε σπίτια στην Κοζάνη, με την ποσότητα να αυξάνεται καθημερινά.

“Λόγω απειρίας ξεκίνησα Μεγάλη Δευτέρα και πήγα πολύ καλά, παρόλο που ο κόσμος δνε καταναλώνει γάλα τη Μεγάλη Εβδομαδα. Η δουλειά μου ανεβαίνει καθημερινά κατακόρυφα και η ανταπόκριση είναι πολύ συγκινητική. Οι πελάτες μου με επιβραβεύουν, λέγοντας μου ότι τα παιδιά τους που έπιναν μισο ποτήρι γάλα, τώρα πια πίνουν ένα ολόκληρο και θέλουν κι αλλο. Είμαι ενθουσιασμένος και κάνω οτι μπορώ να κρατήσω την ποιότητά μου” καταλήγει.

Σε σχέση με τους στόχους του, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δίνει την παραγωγή του και να βελτιώνεται, κι όπως όλα δείχνουν θα τα καταφέρει.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση