Η κριτική και το timing

2 Min Read

Με αφορμή την αξιολόγηση που κάνουμε πάντα την επομένη της Αποκριάς και όλων των γεγονότων που μας αφορούν σε συλλογικό επίπεδο, παραθέτω κάποιες σκέψεις, τις οποίες διατρέχει κυρίαρχα η λογική ότι είναι βασικό να αξιολογούμε και να προτείνουμε και όχι απλά να επικρίνουμε και να κατακρίνουμε για τη χαρά της δημόσιας τοποθέτησης.
Η αξιολόγηση έχει το σωστό timing. Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που ζουν από μέσα εδώ και πολλά χρόνια την Κοζανίτικη Αποκριά, όπως η Ματίνα Τσικριτζή- Μόμτσιου, η αποτίμηση δεν γίνεται όσο είναι ακόμα «κρεμασμένα τα φιλουρίδια» και οι άνθρωποι της ζεστοί από το τρέξιμο και ξέπνοοι από το χορό.
Η Αποκριά είναι υπόθεση όλων. Για να κρίνουμε, όμως, και πολύ περισσότερο να επικρίνουμε (ιδιαίτερα αν ήμασταν απλοί θεατές) είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα και να προσεγγίζουμε συνθετικά. Διαφορετικά αδικούμε και αδικούμαστε.
Η αποτίμηση των όσων έγιναν, αλλά και των όσων δεν έγιναν είναι μονόδρομος για τη βελτίωσή της σε οργανωτικό επίπεδο. Η αξιολόγηση είναι απαραίτητο να εμπεριέχει προτάσεις και να μην περιορίζεται στη στείρα κριτική του «μ’ άρεσε, δεν μ’ άρεσε».
Επίσης, η αποτίμηση πρέπει να γίνεται με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί. Δεν θα συγκρίνουμε την Κοζανίτικη Αποκριά με το Πατρινό Καρναβάλι, ούτε θα περιμένουμε τους τζίρους του.
Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα από τη σκοπιά του συμμέτοχου και όχι του κριτή, γιατί η Αποκριά είμαστε όλοι εμείς.

Μοιραστείτε την είδηση