Η κρυφή δύναμη της τοπικής κοινωνίας

2 Min Read

Η δύναμη της τοπικής κοινωνίας είναι μεγάλη, απλά δεν εκφράζεται συχνά. Και ειδικά στην περιοχή μας. Γι’ αυτό και μας κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση -που δεν θα έπρεπε- το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Καλαμιάς εκφράζονται τόσο δυναμικά και καταφέρνουν να ακουστεί η άποψή τους. Δεν είναι οι μόνοι. Το ίδιο έγινε στο Βόϊο και στο Βελβεντό, αλλά και αλλού. Και δεν έγινε σε πολλές άλλες περιοχές που οι κάτοικοι προτίμησαν να τα “βρουν” στα ανταποδοτικά.

Ανεξάρτητα από το ποιο είναι κάθε φορά το επίδικο, αλλά και το πως καταλαβαίνει ο καθένας την έννοια του τοπικού συμφέροντος, είναι σημαντικό για τις τοπικές κοινότητες να αναγνωρίζουν ότι μόνο όταν λειτουργούν μαζικά και συντονισμένα, μπορούν να διεκδικήσουν το καλύτερο. Διαφορετικά, κάνει ο καθένας το δικό του παιχνίδι και στο τέλος βγαίνουν όλοι χαμένοι.
Πληρώσαμε πολύ ως περιοχή την απουσία κοινών διεκδικήσεων και συνεχίζουμε να την πληρώνουμε. Η αδιαφορία μας και αυτή η παραίτηση από τις διεκδικήσεις, στη λογική του “και τι μπορούμε να κάνουμε μωρέ, αφού όλα είναι αποφασισμένα” έχει οδηγήσει στο να μην αναζητούμε και να μην διεκδικούμε ποτέ το καλύτερο με τα γνωστά και ορατά σε όλους μας αποτελέσματα.
Ίσως πρέπει κάποια στιγμή να δούμε πιο σοβαρά το παράδειγμα των γύρω μας
Μοιραστείτε την είδηση