Η μείωση του πληθυσμού ευθύνεται για τη μείωση των απορριμμάτων σύμφωνα με τη ΔΙΑΔΥΜΑ

4 Min Read

Η Δυτική Μακεδονία παραμένει η καλύτερη περιφέρεια πανελλαδικά

Ο απολογισμός των δράσεων της ΔΙΑΔΥΜΑ για το 2023 παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, όπου αναφέρθηκε πως για τη μείωση των απορριμμάτων ευθύνεται η μείωση του πληθυσμού στην περιοχή αλλά η Δυτική Μακεδονία παραμένει η καλύτερη περιφέρεια πανελλαδικά, σε όλους τους δείκτες.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιόπτσιας, διευθυντής σχεδιασμού και ανάπτυξης, στάθηκε στην επίδοση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, όπου εισήλθαν για διαχείριση περίπου 83 χιλιάδες τόνοι και όπως τόνισε ο κ. Τσιόπτσιας οι στόχοι τους ξεπεράστηκαν, καθώς η ανακύκλωση ανήλθε σε ποσοστό 38,32% με στόχο το 35%, η εκτροπή των βιοαποδομήσιμων σε ποσοστό 88,68% με στόχο πάνω από το 80% και το υπόλειμμα προς διάθεση σε χώρο υγειονομικής ταφής ήταν 35,44% με στόχο το 35,96%, ενώ στη μονάδα επεξεργάστηκαν και περίπου 22.000 τόνοι σύνθετων αποβλήτων η οποίοι προήλθαν από το δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.

Ο κ. Τσιόπτσιας επίσης στάθηκε στο γεγονός πως την προηγούμενη περίοδο, κατασκευάστηκε μια νέα υποδομή για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων της Κοζάνης, προϋπολογισμού 105 χιλιάδων ευρώ και το έργο ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου του 2023.

Αναφορά έγινε και στις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού κατά τα έτη 2022 – 2023, οι οποίες αφορούσαν κυρίως δράσεις που έχουν να κάνουν με τα σχολεία, με τον κ. Τσιόπτσια να τονίζει πως δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα.

Συνολικά για το έτος 2023 υπήρξε πτώση των απορριμμάτων για μια ακόμη χρονιά, της τάξεως του 2,37% και αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσιόπτσια οφείλεται κυρίως στη μείωση του πληθυσμού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καθώς σύμφωνα με τις μελέτες και τα στοιχεία που έχουν δεν μειώνεται η παραγωγή. Ενώ σαν περιφέρεια, η Δυτική Μακεδονία παρέμεινε και για το 2023 η καλύτερη περιφέρεια πανελλαδικά, σε όλους τους δείκτες καθώς οδηγείται για ταφή ένα ποσοστό της τάξεως του 32% – 33% όταν στην υπόλοιπη χώρα οδηγείται το 75%. «Παρόλα αυτά όμως, πρέπει να κάνουμε και άλλα πράγματα καθώς τα ανακυκλώσιμα μας βρίσκονται στους 18 χιλιάδες τόνους, ενώ ο στόχος για το 2025 είναι οι 24 χιλιάδες τόνοι» τόνισε κλείνοντας ο κ. Τσιόπτσιας.

Μετά από ερώτηση του κ. Κουζιάκη για το αν η περαιτέρω μείωση του πληθυσμού θα επηρεάσει και το στόχο μας και το αν η προώθηση της ανακύκλωσης μειώνει το τονάζ που δίνεται στο εργοστάσιο, ο κ. Τσιόπτσιας σημείωσε πως η μείωση των αποβλήτων πιθανόν κάποια στιγμή να δημιουργήσει πρόβλημα καθώς η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει εγγυηθεί 90.000 τόνοι να πηγαίνουν στο εργοστάσιο και πως αυτή τη στιγμή, η ποσότητα αυτή καλύπτεται με τα απόβλητα που έρχονται από άλλες περιοχές. «Όταν εκλείψει αυτή η δυνατότητα, η σύμβαση σύμπραξης έχει μηχανισμό για επαναδιαπραγμάτευση της, σύμφωνα με τις ποσότητες που θα έχουμε εκείνη τη στιγμή» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως δεν θα σταματήσουν την ανακύκλωση ακόμη και αν επηρεάζονται τα απόβλητα, γιατί οι στόχοι που τίθενται είναι αυξημένοι και πρέπει να τους επιτύχουν.

«Το πόσο σημαντική είναι η ΔΙΑΔΥΜΑ για τη Δυτική Μακεδονία το έχει αποδείξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι πρότυπη επιχείρηση, διαδημοτική και γίνεται μια σωστή διαχείριση που είναι πρότυπο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για άλλες. Η μείωση του πληθυσμού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή της ΔΙΑΔΥΜΑ αλλά και όλων των δήμων. Είναι και στο χέρι μας να μην υπάρξει και άλλη μείωση και βρεθούμε σε πιο δυσχερή θέση» σημείωσε ο δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis

Μοιραστείτε την είδηση