Η μνήμη του Μακαριστού Διονυσίου μέσα από το λόγο και το έργο του ζωντάνεψε σε εκδήλωση του δήμου Κοζάνης

2 Min Read

Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, με αφορμή τη συμπλήρωση των είκοσι χρόνων από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Διονυσίου Ψαριανoύ.
Μέσα από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις έγινε αναφορά στο έργο και το λόγο του Διονυσίου, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για την αγάπη του για την εκκλησιαστική και παραδοσιακή μουσική.
Ο Απόστολος Παπαδημητρίου ως συντονιστής της εκδήλωσης παρουσίασε το βιογραφικό του Μακαριστού Διονυσίου από πλευράς ποιμαντικής και από πλευράς συγγραφικής, ενώ αναφέρθηκε και σε προσωπικά του βιώματα, τονίζοντας ότι το κήρυγμα του μακαριστού Ιεράρχη άγγιζε τις καρδιές των ανθρώπων.
Παρόντες στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης, αλλά και ο δήμαρχος Άνδρου, γενέτειρας του Διονυσίου Ψαριανού, Θεοδόσης Σουσούδης.
Η πρώην αντιπρύτανης του ΑΠΘ Δέσπω Λιάλιου που βρέθηκε στην εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, επισήμανε ότι ο Διονύσιος και η πόλη της Κοζάνης τη διαμόρφωσαν θεολογικά.
«Ελάχιστος ο φόρος τιμής σε έναν άνθρωπο που διαμόρφωσε την ιστορία της πόλης» δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, επισημαίνοντας ότι η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη φιλοξενεί στις συλλογές της τη βιβλιοθήκη του Μακαριστού Διονυσίου, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου και της παράδοσης στην ιστορία της πόλης.
«Είναι μια απουσία που ζούμε, αλλά και μια παρακαταθήκη αυτή που άφησε ο Μακαριστός Διονύσιος και είναι χρέος μας να αναδεικνύουμε τι έκαναν ξεχωριστές προσωπικότητες για να προχωρούμε παρακάτω» ήταν τα λόγια του Αντιδημάρχου Κοζάνης Παναγιώτη Δημόπουλου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση Εκκλησιαστικών ύμνων που συνέθεσε ο Μακαριστός Διονύσιος Ψαριανός, από τη Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κοζάνης «Οι Τρεις Ιεράρχαι«, με Χοράρχη τον πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου Κοζάνης, κ. Αναστάσιο Καγκαρά. Το βράδυ της Κυριακής στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού Κοζάνης παρουσιάστηκε ψαλτική εκδήλωση με τίτλο “ … Μετάρσια, πτερωτά ”: Άγγελοι, στην οποία έψαλλε ο Χορός Ψαλτών Οι Μαΐστορες της ψαλτικής τέχνης, με Χοράρχη τον καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Μοιραστείτε την είδηση