Η ώρα της κρίσης για τα τμήματα του Πανεπιστημίου

3 Min Read

Κομβική η περίοδος της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών

Η πιο κομβική στιγμή για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι αυτή που διανύουμε, καθώς αυτές τις μέρες οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά τους. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη περίοδο για τα περιφερειακά ιδρύματα που βλέπουν κάθε χρόνο τον αριθμό των φοιτητών τους να μειώνεται για διαφορετικούς λόγους.

Από το ενδιαφέρον που θα συγκεντρώσουν στα μηχανογραφικά τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα κριθεί και το μέλλον τους, αφού μετά την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής πολλά τμήματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι ενώ τα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, το Παιδαγωγικό και η Ψυχολογία στη Φλώρινα κάλυψαν πλήρως τις θέσεις τους, η κάλυψη ήταν μόλις στο 3% στο Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης, στο 7% στο Μαθηματικών (Καστοριά), στο 8% στο Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Κοζάνη) και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) και στο 11% στο Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (Γρεβενά). Αρκεί να σημειωθεί ότι λειτούργησαν τμήματα με μόλις 10 και 12 φοιτητές, όπως το Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης, αλλά και των Μαθηματικών. Από τα 22 δηλαδή Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τα μισά ήταν κάτω από τη βάση συγκεντρώνοντας πολύ λίγους υποψηφίους.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Πανεπιστήμιο και τους τοπικούς φορείς να απευθύνουν κάλεσμα, προκειμένου να προσελκύσουν φοιτητές στην Κοζάνη.

Το παράδειγμα της Ορεστιάδας

Την ίδια ώρα σε άλλες περιοχές τα περιφερειακά πανεπιστήμια επιδίδονται σε αγώνα, προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Κάλεσμα στους πρωτοετείς φοιτητές να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους τα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα, απευθύνουν οι τοπικοί φορείς.

Η παρουσία μικρού αριθμού φοιτητών την τρέχουσα περίοδο έκανε τους υπευθύνους των τμημάτων να αναλάβουν το ρόλο της ενημέρωσης σχετικά με τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι σπουδές εκεί.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Γιώργος Τσαντόπουλος «το νέο, πλήρως αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ραγδαία εξελισσόμενης δασολογικής και περιβαλλοντικής επιστήμης και προσφέρει πολλαπλές επαγγελματικές προοπτικές, με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. Το Τμήμα παρέχει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων και μία ειδικότητα που θεωρείται από τις πλέον υποσχόμενες για μελλοντική καριέρα και επαγγελματική αποκατάσταση».

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω τμήμα κινείται πολύ δυναμικά σε επίπεδο επικοινωνίας, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα της φοίτησης, αλλά και της ζωής σε μια επαρχιακή πόλη, όπως η Ορεστιάδα, καλώντας τους υποψήφιους φοιτητές να μην σκεφτούν την απόσταση.

Ενημερωτική ανάρτηση του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ
Ενημερωτική ανάρτηση του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ
Μοιραστείτε την είδηση