Η ”Ουτοπία” του Νίκου Κουρού σε πρώτη προβολή στην Αθήνα

4 Min Read

Πρεμιέρα στην Αθήνα και στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF, κάνει η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Νίκου Κουρού ”Ουτοπία” (”Utopia, An Adult’s FairyTale”) αυτή την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στην Αλκυονίδα, στις 11 το βράδυ.

 

- Advertisement -

Γυρισμένη σε άσπρο μαύρο, βωβή και με το στυλιζάρισμα των κλασσικών βωβών ταινιών, η ”Ουτοπία” είναι ένα συμβολικό παραμύθι με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, που σχολιάζει με κωμικοτραγικό τρόπο την ανθρωπιστική κρίση όπως αυτή δημιουργείται από την παντοκρατορία των τραπεζών και των ανθρώπων που επωφελούνται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα εις βάρος των υπολοίπων. Και βέβαια, είναι η πρώτη βωβή ταινία που γυρίζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 80 χρόνια, όπως και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία όπου η παραγωγή της γίνεται εξ’ ολοκλήρου στην περιοχή της Κοζάνης, της Πτολεμαίδας και της Σιάτιστας.

 

Αναζητώντας την μαγεία των βωβών ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του 1920-1930 μέχρι την είσοδο του ομιλούντος, η ”Ουτοπία” ανατρέχει και ανασκευάζει δημιουργικά το κινηματογραφικό λεξικό της εποχής με οπτικά εφέ και κωμικά γκαγκς. Τα γυρίσματα και η τεχνική της επεξεργασία κράτησαν περίπου ένα χρόνο, ενώ η ταινία ολοκληρώθηκε, χάρη στην συμβολή των συντελεστών της, με μηδενικό προυπολογισμό!

 

Η ”Ουτοπία” συμμετείχε ήδη στο διαγωνιστικό τμήμα σημαντικών κινηματογραφικών φεστιβάλ, αποκομίζοντας αρκετές διακρίσεις, ανάμεσα τους τα Βραβείο Ερμηνείας-Νίκος Κουρού και Βραβείο Πρωτότυπης μουσικής-Γιάννης Παπαδημητρίου) στο 11ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κύπρου και το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής-Γιάννης Παπαδημητρίου στο 7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ”Γέφυρες”. Μετά το φεστιβάλ η ταινία ξεκινά την πορεία της στις ελληνικές αίθουσες. Έχει ήδη προβληθεί σε Ναύπλιο και Κόρινθο, ενώ αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να προβληθεί σε επαρχιακές πόλεις, καθώς και στο Νίσελντορφ της Γερμανίας. Στην Κοζάνη θα προβληθεί τον ερχόμενο Μάρτιο στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

 

Συντελεστές

 

Σενάριο-σκηνοθεσία : Νίκος Κουρού

Δ/νση φωτογραφίας-κάμερα : Κωνσταντίνος Μανουσαρίδης, Φάνης Τοψαχαλίδης, Μιχάλης Τεμέλκος

Μουσική : Γιάννης Παπαδημητρίου

Μοντάζ : Φάνης Τοψαχαλίδης

Sound Design : Ελένη Φασούλα

Σκηνικά : Βασιλεία Βακιρτζή και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Κοστούμια : Πάρης Κουκουλόπουλος, Εύη Χλιαρά

Μακιγιάζ : Νάνσυ Χαρίση, Χαρά Τσιτούρη

Κομμώσεις :Γλυκερία Σερσέμη, Κική Αδαμίδου, Δέσποινα Αδαμίδου

Εναέριες λήψεις : Σάκης Τσίγγανας

Colour Grading : Φάνης Τοψαχαλίδης

Eιδικά εφέ : Χρήστος Τοψαχαλίδης

Γραφικά-αφίσες : Μιχάλης Τεμέλκος

Προσαρμογή υποτιτλων : Judi Caso

Το τραγούδι των τίτλων της ταινίας, σε μουσική του Γιάννη Παπαδημητρίου, στίχους της Κατερίνας Πολιτίδου και επιμέλεια του Σπύρου Καβαλλιεράτου, ερμηνεύει η μεσόφωνος της Λυρικής μας σκηνής Ελένη Βουδουράκη.

Παίζουν οι

Νίκος Κουρού, Γιώργος Κοντορίκος, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Πίστη Κρυσταλίδου, Σάκης Τριανταφύλλου, Γλυκερία Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Καρανάτσιος, Ρίτα Τσιούρα, Κατερίνα Τσιάρα, Μιχάλης Αραβαντινός, Γιάννης Αδαμίδης, Κατερίνα Τζιομπάνου, Ελένη Σιακαβάρα, Κατερίνα Πολιτίδου, Μάγδα Κική, Βασίλης Νικολάου, Κατερίνα Καννά, Γιάννης Κυπραίος, Ελένη Ρήνου, Μελίτα Ασημοπούλου, Σάκης Καραστογιάννης, Μαρίνα Δανιλήδη, Κωστάντια Τεντόγλου, Γιώτης Ζαφείρης, Μάριος Συμεωνίδης, Μαρία Σακουλέβα, Κώστας Σιδηρόπουλος, Πέτρος Χουρναζίδης, Γιώτα Κουρού, Αμαλία Κοσμαδοπούλου, Γιάννης Καλαίτζος, Βασίλης Κουσιόρης, Τάσος Ραφαηλίδης, Νάνσυ Χαρίση, Δημήτρης Σιάχος, Ρία Καγιόγλου, Θεοφάνης Τοψαχαλίδης, Ευαγγελία Κουρού, Ελένη Ελευθερίου, Ευαγγελία Φασούλα, Ζωή Σκουτέλα, Δέσποινα Βασιλειάδου, Ιωάννα Βασιλειάδου, Δημήτρης Λούσιος, Αναστάσιος Δροσινός, Ματίνα Μπέμπη, Σοφία Λώλη, Βασίλης Ζέρβας, Κώστας Ζαραφέτας, Γιώργος Καραιορδανίδης, Λίνα Κυριαζίδου, Νίκος Μελεμενής, Ιωάννα Πέγιου, Παναγιώτης Λόφτσαλης, Ηλίας Μάνης, Άνθιμος Χατζηαποστόλου, Δημήτρης Χατζηαποστόλου, Ηλίας Μιχαηλίδης, Νίκος Γουζούνης.

Τα παιδιά

Κατιάνα Γκαραβέλα, Παρασκευή Ζιάζια, Ιωάννα-Χαρά Νατσιού, Σοφία Τοψαχαλίδου, Ελένη Χαλβατζή, Εύα Χαλβατζή, Γιώργος Χαλβατζής και ο Χάρπο.

 

Η παραγωγή είναι των Creating Memories-Κοζάνη, Tops Productions-Πτολεμαίδα και Michael Temelkos.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ

CROSS CAFE-ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

TOP CHANNEL-ΚΟΖΑΝΗ

Κομμωτήριο ‘All About Hair & Him by Glykeria’-ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

Κομμωτήριο ‘Alex’-ΚΟΖΑΝΗ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ-ΚΟΖΑΝΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ αφοι ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ-ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

Κατάστημα ενδυμάτων ‘Συν + Π. Κουκουλόπουλος-ΚΟΖΑΝΗ

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ‘’DOT PRINT’’-ΚΟΖΑΝΗ

 

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ‘My Ηandmade Scarf’-ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

Μοιραστείτε την είδηση