Η παιδική παχυσαρκία μαστίζει – Τι λέει πανευρωπαϊκή έρευνα στην οποία συμμετείχε ο καθηγητής φυσικής αγωγής από την Κοζάνη Αντώνης Γρηγοριάδης

2 Min Read

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για την παιδική παχυσαρκία παρουσιάστηκε από τον Αντώνη Γρηγοριάδη, καθηγητή φυσικής αγωγής και εργοφυσιολόγο στην εκπομπή της τηλεόρασης του Flash «7 ημέρες flashback».
Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με συμμετοχή 10 χωρών. Ο κ. Γρηγοριάδης ανέλαβε την έρευνα σε επίπεδο χώρας, καθώς έχει επαφή με τους μαθητές, όντας καθηγητής και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με έρευνες για τη διατροφή.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συμμετείχαν 98.000 μαθητές, ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν 1000 μαθητές στο δείγμα, ηλικίας 11 ετών.
«Η ηλικία αυτή επιλέχτηκε γιατί τα λιποκύτταρα σχηματίζονται σε αυτή την ηλικία, ενώ είναι επίσης η ηλικία που οι μαθητές διαμορφώνουν και τις διατροφικές τους συνήθειες» λέει ο κ. Γρηγοριάδης.
Χαρακτηριστικό, όσο και απαισιόδοξο πάντως είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά ανεβαίνουν, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να ανατραπούν. Μάλιστα είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας εμφανίζονται στην Κρήτη.
«Τα ποσοστά ανεβαίνουν και δεν μπορούμε να τα ανατρέψουμε. Το ‘98 σε όλη την Ελλάδα δεν υπήρχαν παχύσαρκα παιδιά. Το 2008 η Κρήτη έγινε η πρώτη περιφέρεια στην Ε.Ε. με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, κι αυτό γιατί τα παιδιά ξέφυγαν από τη μεσογειακή διατροφή» λέει ο κ. Γρηγοριάδης.
Η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται στις διατροφικές συνήθειες, καθώς τα πολύ μικρά παιδιά παίρνουν κολατσιό από το σπίτι, ενώ στη συνέχεια μεγαλώνοντας στρέφονται στο κυλικείο ή τα σούπερ μάρκετ και τις έντονες γεύσεις. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην τρώνε τα ρεβίθια ή τα φασόλια που κάνει η μαμά στο σπίτι».
Η έρευνα έγινε με ερωτηματολόγιο με 53 ερωτήσεις, ίδιες για όλες τις χώρες, σε σχέση με προσωπικά στοιχεία (βάρος, ύψος κλπ.), τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και κοινωνικά δεδομένα για το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Μάλιστα, στο σχετικό χάρτη που παρουσιάστηκε όλες οι περιοχές της Ελλάδας εμφανίζονται κόκκινες, ενδεικτική αποτύπωση της εικόνας της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση