3 τόνοι αιθέριου ελαίου από λεβάντα που καλλιεργείται στην Ξηρολίμνη Κοζάνης εξάγονται σε Ευρώπη και Ασία – Το «μυστικό» της επιτυχίας του αποστακτηρίου της εταιρίας Herbs & Oils των αδελφών Μαλίνη

2 Min Read

Μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο η παραγωγή της λεβάντας και η δραστηριότητα γύρω από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. H συγκομιδή της λεβάντας στην Ξηρολίμνη ολοκληρώνεται και οι παραγωγοί που έχουν μπει εδώ και τέσσερα χρόνια δυναμικά στην καλλιέργειά της είναι έτοιμοι να την εκμεταλλευτούν, βγάζοντας το αιθέριο έλαιο περιζήτητο στις αγορές.

Η εταιρεία Herbs and Oils των αδελφών Μαλίνη έχει ένα σύγχρονο αποστακτήριο το οποίο παράγει περίπου 3 τόνους αιθέριου ελαίου και είναι πλήρως καθετοποιημένη. “Κάνουμε απόσταξη με ατμό και ο ατμός παίρνει το έλαιο απο το φυτό που ύστερα περνάει στον ψύκτη, όπου υγροποιείται κι έτσι έχουμε το απόσταγμα νερό με αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μέσα στο διαχωριστή μένει λόγω ειδικού βάρους το έλαιο ψηλά και ύστερα γίνεται η απόσταξη” λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Νίκος Μαλίνης, εξηγώντας τη διαδικασία.

Το αιθέριο έλαιο έχει πολλές χρήσεις και μεταξύ αυτών φαρμακευτικές. Αν και ο κλάδος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, οι παραγωγοί δείχνουν να ανταποκρίνονται θετικά.

Ο Νίκος Μαλίνης λέει ότι η Ελλάδα ως παραγωγός αιθερίων ελαίων τώρα αρχίζει να στήνει το προφίλ της και να κάνει συνεργασίες με το εξωτερικό. “Η λεβάντα απευθύνεται σε μια παγκόσμια αγορά και στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε στο χάρτη των αιθερίων ελαίων και την Ελλάδα, γιατί αυτό που παράγουμε εδώ είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας”.

“Η περιοχή μας έγινε το κέντρο της καλλιέργειας των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών γιατί βοηθάει το μικροκλίμα και πλέον η λεβάντα έχει φτάσει σε έκταση την καλλιέργεια της ρίγανης. Μαζί και με τον κρόκο και το τσάι του βουνού είμαστε πυρήνας καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην Ελλάδα” συμπληρώνει η Ειρήνη Μαλίνη.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση