Η “Πορεία Δημιουργίας” για τα ανασφάλιστα οχήματα της Περιφέρειας

7 Min Read

Τη διαλεύκανση της υπόθεσης των τριάντα (30) και πλέον ανασφάλιστων οχημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης), ζητάνε με επερώτηση που κατέθεσαν προς την περιφερειακή αρχή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Πορεία δημιουργίας-  Με πίστη στις ανθρώπινες αξίες» του Γιώργου Κασαπίδη. Η κίνηση αυτή είναι επιβεβλημένη, μετά την άρνηση δια ψηφοφορίας της παράταξης του κ. Αμανατίδη να συζητηθεί ως προ ημερησίας θέμα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024. Την ίδια στιγμή παραμένουν ,από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Επιτροπής κ. Μεταξά, αναπάντητα ερωτήματα τα οποία ετέθηκαν κατά την ανάδειξη του θέματος, προ ημερών από τον κ. Χριστοφορίδη κατά την τελευταία της συνεδρίαση. 

Όπως επισημαίνεται στην επερώτηση, το γεγονός των ανασφάλιστων οχημάτων της Π.Ε. Κοζάνης, εκτός του ότι εκθέτει το κύρος και την αξιοπρέπεια της Περιφέρειας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία της. Ταυτόχρονα μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και σε πολίτες.

Εύλογες απορίες και ερωτηματικά εκφράζουν η Ελληνική Αστυνομία, απλοί πολίτες αλλά και επαγγελματίες του κλάδου των μεταφορών και των ασφαλιστών για το αρνητικό αυτό παράδειγμα που εκπέμπει η Περιφέρεια.

Περισσότερο φώς στην υπόθεση της σοβαρής αυτής αμέλειας της Περιφερειακής αρχής , αναμένεται να πέσει κατά τη συζήτηση της επερώτησης, στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, σύμφωνα με τον κανονισμό.

Παρακάτω επισυνάπτεται το κείμενο της επερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΑΚΕ) 

ΠΡΟΣ : 1) κ. Γεώργιο Αμανατίδη 

 Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας 

 2) κ. Κωνσταντίνο Βύζα 

 Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης 

ΚΟΙΝ. : 1) κ. Σεραφείμ Λιάπη 

 Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας  2) κ. Νίκη Κεραμέως 

 Υπουργό Εσωτερικών 

ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση 35 επιβατικών οχημάτων και μηχανημάτων έργου της Π.Ε. Κοζάνης» 

κ. Περιφερειάρχη, κ. Αντιπεριφερειάρχη 

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η ασφάλιση των επιβατικών οχημάτων και  μηχανημάτων έργου αρμοδιότητας της Π.Ε. Κοζάνης έληγε στις 05-03-2024. Γνωρίζετε  επίσης ότι η ασφάλιση αυτή βάσει της κείμενης νομοθεσίας και σχετικών διατάξεων είναι  υποχρεωτική ενώ σε αντίθετη περίπτωση ελέγχεται ποινικά. 

Αυτονόητη θεωρείται η ασφαλιστική κάλυψη των ανωτέρω οχημάτων, καθώς η μη  έγκαιρη ασφάλισή τους αφ’ ενός εκθέτει το κύρος και την αξιοπρέπεια της Περιφέρειας και  αφ’ ετέρου μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στους υπαλλήλους μας όσο  και στο ευρύ κοινό. 

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε στην συνεδρίαση της Περιφερειακή Επιτροπής, την  Δευτέρα 11-03-2024, τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης  Οικονομικών και Νομικών προσώπων κ. Λύσσανδρο Μεταξά να απαντάει σε σχετική με  το θέμα, ερώτηση του μέλους της Επιτροπής και Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γεώργιου  Χριστοφορίδη, ότι κανένα ανασφάλιστο όχημα ή μηχάνημα έργου δεν κινείται, χωρίς όμως  να αποσαφηνίζει αν όντως υπάρχουν ανασφάλιστα οχήματα ή μηχανήματα έργου της ΠΕ  Κοζάνης. Επίσης στην ίδια συζήτηση η κ. Βαΐα Καλπάκη, Δ/ντρια της Δ/νσης Οικονομικών  Υπηρεσιών της ΠΔΜ, η οποία παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, απάντησε για το ίδιο  θέμα ότι ή Περιφέρεια είναι στην διαδικασία της ασφάλισης, κάτι που σημαίνει ότι όντως τα  εν λόγω επιβατικά οχήματα και μηχανήματα έργου είναι από την Τρίτη 05-03-2024 έως  και τη Δευτέρα 11-3-2024, ανασφάλιστα. 

Κατόπιν τούτων και μετά από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε πως από το σύνολο των τριάντα πέντε (35) οχημάτων ελήφθη μέριμνα για δύο (2) οχήματα για προσωρινή  ασφάλισή τους σε ασφαλιστική εταιρεία, από τις 4/3/24 έως τις 4/4/24.

Μετά τα ανωτέρω κ. Περιφερειάρχη και κ. Αντιπεριφερειάρχη παρακαλούμε με δική  σας μέριμνα για τα παρακάτω: 

1. Να μας γνωρίσετε εγγράφως εάν τα 33 επιβατικά οχήματα και μηχανήματα έργου  της ΠΕ Κοζάνης είναι ασφαλισμένα ή εάν όντως το διάστημα από την Τρίτη 05-03- 2024 έως και την Δευτέρα 11-3-2024 ήταν ανασφάλιστα και εάν το γνωρίζατε. 

2. Να μας προσκομίσετε αντίγραφα του βιβλίου κινήσεων των 33 επιβατικών  οχημάτων και μηχανημάτων έργου της ΠΕ Κοζάνης, για τα οποία γίνεται λόγος, για  την χρονική περίοδο από την Τρίτη 05-03-2024 έως και την Δευτέρα 11-3- 2024,καθώς και των δύο οχημάτων που έχουν ασφαλιστεί. 

3. Εάν κινήθηκαν και ποια από τα τριάντα τρία (33) ανασφάλιστα οχήματα αυτά, την  επίμαχη περίοδο από 05/03/2024 έως και σήμερα 13/03/24, σε ποιες περιοχές, με  ποιανού εντολή κινήθηκαν, με ποια αποστολή και σε ποια έργα  ενεπλάκησαν; Είχαν ενημερωθεί οι οδηγοί, οι χειριστές και οι επιβαίνοντες ότι δεν  υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη; 

4. Στην περίπτωση που όντως τα εν λόγω 33 επιβατικά οχήματα και μηχανήματα  έργου της ΠΕ Κοζάνης είναι ανασφάλιστα από της 05-03-2024 έως  και τουλάχιστον τη Δευτέρα 11-3-2024, να μας γνωρίσετε ποιος ήταν ο  σχεδιασμός σας: 

i) Σε περίπτωση που είναι μεν ακινητοποιημένα αλλά προέκυπτε κάποιο  απρόβλεπτο φυσικό γεγονός ή κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο και έπρεπε να  επιχειρήσουν τα εν λόγω οχήματα και μηχανήματα, θα δρούσαν για να  αντιμετωπιστεί το γεγονός, όντας ανασφάλιστα, ή θα ήταν ακινητοποιημένα με τις  όποιες συνέπειες για την αντιμετώπιση του έκτακτου ή έντονου φαινομένου; 

II) Σε περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα εν λόγω οχήματα και μηχανήματα έχουν πραγματοποιήσει κινήσεις, αυτό έγινε με ευθύνη του υπαλλήλου οδηγού ή  μετά από εντολή και τι θα γινόταν σε περίπτωση ατυχήματος που μπορεί να είχε  

ως αποτέλεσμα από απλές υλικές ζημιές έως και απώλεια ανθρώπινης ζωής. 5. Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφασή σας για διακριτικό χειρισμό δύο από το  σύνολο των τριάντα πέντε οχημάτων και την ασφάλισή τους ενώ αφήσατε  ανασφάλιστα τα υπόλοιπα οχήματα; 

6. Σε ποια εταιρεία έγινε η ασφάλιση των δύο αυτών οχημάτων, ποιά η διαδικασία  που ακολουθήθηκε για την επιλογή του αναδόχου και με ποια κριτήρια έγινε αυτή;  Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα αιτούμαστε και την κατάθεση των σχετικών επίσημων  αποδεικτικών εγγράφων και της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ των πολιτικών  προϊσταμένων της Περιφερειακής αρχής και των υπηρεσιακών παραγόντων της  Περιφέρειας.

ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ 

1. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 

2. ΒΟΣΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 

3. ΔΑΔΑΜΟΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 

4. ΚΙΑΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ 

5. ΜΑΝΟΣ ΘΩΜΑΣ 

6. ΜΠΑΡΔΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 

7. ΠΑΛΑΣΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 

8. ΤΣΙΟΥΜΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Μοιραστείτε την είδηση