«Η πρωτοπορία πρέπει να επιβραβεύεται και όχι να τιμωρείται»- Ικανοποίηση στους Δήμους για την απόφαση της διυπουργικής ΣΔΙΤ, που επιτρέπει τη συγκράτηση των δημοτικών τελών για τη διαχείριση σκουπιδιών

2 Min Read

Την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ για την αναμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή του έργου της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ σχολίασαν οι Δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας Λευτέρης Ιωαννίδης και Σάββας Ζαμανίδης. Υπενθυμίζουμε πως η απόφαση αυτή πρακτικά σημαίνει πως δεν θα χρειαστούν άμεσα και στο σύνολο τους (θα απαιτηθεί όμως σταδιακά), οι Δήμοι να αυξήσουν τα δημοτικά τους τέλη παρά την αύξηση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων μετά την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΙΑΔΥΜΑ.

«Είναι άδικο η Δυτική Μακεδονία, που τηρεί πλήρως την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση απορριμμάτων, να κληθεί να πληρώσει την επιπλέον επιβάρυνση λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου και την ίδια ώρα  άλλες  περιοχές , να μπορούν να θάβουν τα σκουπίδια τους χωρίς την επιβολή του νομοθετημένου  τέλους ταφής, που από το 2014 αναστέλλεται κάθε χρόνο. Ζητήσαμε μέχρι να επιβληθεί το τέλος ταφής, αυτή η επιβάρυνση να μειωθεί στο ελάχιστο αλλάζοντας του όρους της σύμβασης. Ήταν ένα δίκαιο αίτημα και επιτύχαμε αυτό να γίνει με την των ποσοστών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή του έργου. Αίρεται έστω και μερικώς μια αδικία αλλά θα πρέπει επιτέλους το Υπουργείο να δει την εφαρμογή του τέλους ταφής» ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

«Ζητήσαμε να μετατοπιστεί προς το τέλος της σύμβασης η επιβάρυνση στη διαχείριση των απορριμμάτων αυτό όμως δεν σημαίνει όμως πως θα απαλλαγούμε από αυτή. Αυτό που θέλουμε όμως να κάνουμε σαφές είναι πως οι περιοχές που είναι στην πρωτοπορία θα πρέπει να επιβραβεύονται και όχι να τιμωρούνται για αυτό και διεκδικούμε επιπλέον πόρους  ώστε να προχωρήσει ακόμη γρηγορότερα η εξέλιξη στο τομέα των απορριμμάτων με τη διαλογή στην πηγή».

 

Μοιραστείτε την είδηση