Η συγκομιδή της πατάτας Πολυμύλου- Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για να διατηρήσουν το ξακουστό όνομα

straboy
από straboy
2 Min Read

Στο Βέρμιο, σε υψόμετρο 1400 μέτρων οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής καλλιεργούν εδώ και πολλά χρόνια την ξακουστή πατάτα Πολυμύλου. Οι άνθρωποι της περιοχής, στην πλειοψηφία τους, ήρθαν από τον πόντο εγκαταστάθηκαν εδώ, αγάπησαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον τόπο τους, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να τον αξιοποιήσουν.

Ο κύριος  Κοκκελίδης Ευστάθιος, πατατοπαραγωγός, μιλώντας για την φετινή παραγωγή και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, μας λέει ότι η παραγωγή ήταν καλή  αλλά όχι σε ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει τα έξοδά τους. Οι προκλήσεις λοιπόν πολλές με τα χωράφια να είναι σε τέτοιο υψόμετρο τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.

Βασικό πρόβλημα το κοστολόγιο των χωραφιών το οποίο είναι υψηλό, με τα χωράφια μακριά από τον οικισμό και αναγκασμένοι να διασχύουν δρόμους δύσβατους ακόμη και απροσπέλαστους, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος. Στην προσπάθεια τους να καλλιεργήσουν με παραδοσιακό τρόπο, την πατάτα έτσι ώστε να διατηρήσουν το ξακουστό όνομά της, περιορίζουν τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα ώστε η παραγωγή να είναι όσο το δυνατόν βιολογική και απαλλάγμενη από κακές γεωργικές πρακτικές, η παραγωγή τους είναι περιορισμένη και σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Μοιραστείτε την είδηση