Η τέχνη της πολιτικής επιβίωσης

2 Min Read

Στην αμερικανική σειρά «Βoss», ένα πολιτικό θρίλερ, ο πρωταγωνιστής Τομ Κέϊν, δήμαρχος του Σικάγο, όταν όλα γύρω του καταρρέουν, την ώρα που ο κόσμος και τα μίντια έχουν στραφεί εναντίον του μονολογεί, «η τέχνη της πολιτικής επιβίωσης: μια μέρα τη φορά» (αγγλ. The art of political survival: one day at a time).

Ως μέγας μάγιστρος της πολιτικής επικοινωνίας, ο αδίστακτος χαρακτήρας γνωρίζει καλά πως ότι περνάει, ξεχνιέται. Όσο μεγάλη κι αν είναι η γκάφα, όσο κακή κι αν είναι η κρίση, όσο τεράστιο κι αν είναι το σκάνδαλο, φεύγει και τη θέση του παίρνει κάτι καινούργιο. Άρα, σημασία έχει να καταφέρνεις να «ροκανίζεις» καλά τον πολιτικό χρόνο, να περνάς τα κύματα, να κρατιέσαι στην εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές.

- Advertisement -

Την τέχνη αυτή γνωρίζουν καλά, εκτός από το φανταστικό ήρωα Τομ Κέϊν, όλοι όσοι έχουν εμπλακεί ενεργά στην πολιτική. Έχουν εμπεδώσει ότι ακόμα και στη χειρότερη στιγμή, αυτή που δεν θα μπορέσει να δημιουργηθεί αντιπερισπασμός, το λεγόμενο distraction, ο τρόπος άμυνας θα είναι ή η επίθεση ή ο πολιτικός παραλογισμός, που περιλαμβάνει το να στραφείς ακόμα και εναντίον του εαυτού σου.

Γι’ αυτό, ας μην μας βιαζόμαστε να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα κάποιων παράδοξων πολιτικών επιλογών, καθώς η τέχνη της πολιτικής επιβίωσης είναι για δυνατούς παίκτες και η ειλικρίνεια δεν είναι το δυνατό όπλο που έχουν στα χέρια τους.

Μοιραστείτε την είδηση