Η τριτοβάθμια της χώρας πρέπει να βγει από τον εξαιρετισμό είπε ο Πιερρακάκης από την Καστοριά

2 Min Read

Στην Καστοριά για τις εργασίες της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων βρέθηκε χθες ο νέος Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο κ. Πιερρακάκης προσήλθε στην αίθουσα συνοδευόμενος από τον προεδρεύοντα της Συνόδου, πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, και χαιρέτησε ένα προς ένα τα μέλη της Συνόδου.

Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες της 103ης Συνόδου των Πρυτάνεων ήταν  οι διεθνείς συμμαχίες – συνεργασίες και ο σχεδιασμός ανταγωνιστικών αγγλόφωνων προγραμμάτων στα πανεπιστήμια, η ορατότητά τους στον διεθνή ανταγωνισμό, καθώς και η ανέλιξη τους στις διεθνείς λίστες κατάταξης. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, στο οποίο αρκετοί πρυτάνεις συμφώνησαν με την άποψη του προεδρεύοντος της συνόδου ότι «ως προϋπόθεση πριν την πιθανή είσοδο ιδιωτικών, μη κρατικών, ΑΕΙ είναι η έγκαιρη ενδυνάμωση της ταυτότητας και του ρόλου των δημόσιων ΑΕΙ».

«Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων μετά το πέρας της Συνόδου των Πρυτάνεων. Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα μας πρέπει να βγει από ένα εθνικό εξαιρετισμό που έχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Αυτό πάμε να λύσουμε και τίποτα παραπάνω» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης υπογραμμίζοντας ότι «στρατηγικός μας στόχος είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Σημείωσε ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στην πρότασή μας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια» και εξήγησε ότι «το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και η αναβάθμισή του είναι ο απόλυτος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο κινούμε τον διάλογο με όλα τα πανεπιστήμια, με όλες τις πρυτανικές αρχές». Ο κ. Πιερρακάκης είπε ακόμη ότι μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα, όπως η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, θα αντιμετωπιστούν με τον διάλογο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητικούς συλλόγους

Να σημειωθεί ότι έξω από το «Λιμναίο» Καστοριάς, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Συνόδου και κατά την ώρα άφιξης του υπουργού, φοιτητικοί σύλλογοι από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Με πληροφορίες από vetonews.gr και φωτογραφίες του Σπύρου Κουταβά

Μοιραστείτε την είδηση