Καμπανάκι κινδύνου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη από τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης

2 Min Read

Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών στέκεται, με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης. Αφορμή στάθηκε η ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της οποίας ο κλάδος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την «τύχη» πολλών και σημαντικών κλινικών νοσοκομείων της περιοχής λόγω των πολλών οργανικών κενών και των ελλείψεων ειδικοτήτων.

Όσον αφορά στις καταγγελίες της ΕΙΝΔΥΜ για τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαϊδας, ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει ανησυχία για το μέλλον της ιατρικής περίθαλψης των κατοίκων της περιοχής. «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δουλεύουν χρόνια τώρα στα όριά τους. Η πανδημία ανέδειξε εντονότερα το ήδη υπάρχων πρόβλημα. Τα δύο νοσοκομεία του νομού εφημερεύουν καθημερινά. Είναι αδιανόητο επιστημονικά η στελέχωση μιας κλινικής από δύο, τρεις ειδικούς γιατρούς. Δεν μπορούν να καλυφθούν εφημεριακά όλες οι μέρες του μήνα, δεν μπορούν να εκπαιδευτούν σωστά οι ειδικευόμενοι συνάδελφοι και να εξειδικευτούν οι ειδικοί, δεν μπορούν να παρθούν άδειες και τελικά η εμφάνιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης αυξάνεται συνεχώς με κίνδυνο την υγεία των ίδιων αλλά και των ασθενών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος.

- Advertisement -

Ο φορέας μιλά για κάλυψη μεγάλων κενών από γενικούς γιατρούς, οι οποίοι ξεπερνούν την σωματική κούραση και τις υποχρεώσεις τους και έχουν μετακινηθεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας πόλεων, με αποτέλεσμα να «αποψιλώνουν» την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

«Οι ευθύνες είναι μεγάλες διαχρονικά. Το Brain Drain και η υποστελέχωση των νοσοκομειακών ιδρυμάτων δεν έγιναν από τη μία μέρα στην άλλη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης στέκεται αλληλέγγυος στους συναδέλφους που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας και δηλώνει παρόν στο δίκαιο αίτημά τους για ενίσχυση των Νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό» καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.

Όλγα Τουφεγγοπούλου  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση