Ηλίας Μιχαηλίδης: ο «δάσκαλος» που επιθυμεί να δει τους μαθητές του να δραστηριοποιούνται στην Δυτική Μακεδονία

6 Min Read

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας υποψήφιος με τον Γιώργο Αμανατίδη

Η έλλειψη κινήτρων και ενδιαφέροντος από τους νέους ηλικιακά ανθρώπους να μείνουν ή να επιστρέψουν στην Δυτική Μακεδονία, είναι αυτό που προβληματίζει και απασχολεί τον «δάσκαλο», όπως πολλοί μαθητές του τον αποκαλούν, Ηλία Μιχαηλίδη. Γνωστός για την δραστηριότητά του στον χώρο της εκπαίδευσης, αρχικά με το φροντιστήριο «Αιχμή» και στη συνέχεια στην κατάρτιση ενηλίκων, ο Ηλίας Μιχαηλίδης με καταγωγή από την Ποντοκώμη, αρνήθηκε πολλές προτάσεις τα τελευταία χρόνια να κατέβει στον πολιτικό στίβο. Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε το «ναι» στον Γιώργο Αμανατίδη και διεκδικεί μια θέση στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσωπώντας τους πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης.

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπη η ανησυχία για την φυγή των νέων από την περιοχή, αλλά ειδικά για έναν άνθρωπο που από τα «χέρια» του έχουν περάσει εκατοντάδες παιδιά και αφουγκράζεται καθημερινά την αγωνία τους για το μέλλον τους, δεν είναι. «Δεν υπάρχει μέρα που δεν θα συζητήσω με κάποιο μαθητή για το τι θα του προσφέρει να μείνει στην Δυτική Μακεδονία ή να επιστρέψει μετά τις σπουδές του. Η δουλειά μας είναι τέτοια που θα πρέπει να συμβουλεύσουμε σωστά τους μελλοντικούς φοιτητές και είμαι από τους ανθρώπους που αγαπώ τον τόπο και αυτό φαίνεται γιατί μένω εδώ και δραστηριοποιούμαι, παρά τις δυσκολίες. Εισπράττω, λοιπόν, από τα παιδιά μια έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία, η οποία κάποιες φορές φαίνεται πως προέρχεται από τις οικογένειές τους. Δεν αμφισβητείται η έντονη δυσφορία και ο προβληματισμός που υπάρχει για την περιοχή. Αυτό δεν αλλάζει και δεν θα αλλάξει αν δεν προσπαθήσουμε ενεργά να το αλλάξουμε και θεωρώ πως αυτό γίνεται και μέσα από την συμμετοχή στα κοινά και στην διαμόρφωση της πολιτικής, ώστε να μείνουν οι νέοι εδώ» αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο ίδιος δίνει μεγάλη έμφαση στους προβληματισμούς όχι μόνο των μαθητών του για το που θα σπουδάσουν, αλλά και στις αποφάσεις και τα ερεθίσματα των αποφοίτων, οι οποίοι αδυνατούν να επιστρέψουν στην Δυτική Μακεδονία. «Έχω επαφές με τους παλιούς μου μαθητές και αυτό που μου μεταφέρουν είναι ότι πλέον η Αθήνα αποτελεί τον δυνατό πόλο συγκέντρωσης ανθρώπων υψηλού επιπέδου και δεξιοτήτων. Αυτό δηλαδή που παρατηρούσαμε μέχρι πριν λίγα χρόνια για την Θεσσαλονίκη έχει πλέον μεταφερθεί στην Αθήνα. Ωστόσο, η Δυτική Μακεδονία λόγω του Πανεπιστημίου, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναστροφή του κλίματος, αρκεί να του δώσουμε ευκαιρίες» επισημαίνει.

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας, τα τελευταία δυο χρόνια κατάφερε να εντάξει στο πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού που πραγματοποιείται μέσω της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΦΕ) την ενημέρωση των μαθητών της περιοχής για το τι πραγματικά διαθέτει το Πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής. Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου μιλά για τα τμήματα και τα χαρακτηριστικά του ιδρύματος και βάζει στα «πλάνα» των μαθητών τη δυνατότητα της επιλογής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τις σπουδές τους και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και ευκαιριών που τους ανοίγονται. «Θεωρώ πως μόνο έτσι μπορούμε να δείξουμε πως το Πανεπιστήμιο είναι μοχλός ανάπτυξης αν το βοηθήσουμε στην πράξη με έργα που στοχεύουν στο υποψήφιο δυναμικό του για να το ισχυροποιήσουν. Ήταν μια απτή δράση στήριξης του πανεπιστημιακού μας ιδρύματος γιατί το ενημερωτικό υλικό από την Ομοσπονδία μας προωθήθηκε σε όλα τα φροντιστήρια της χώρας στη συνέχεια» προσθέτει ο Ηλίας Μιχαηλίδης.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του, θεωρεί πολύ δυσάρεστο το γεγονός πως στη συζήτηση με τα παιδιά δεν υπάρχει το σενάριο επιστροφής μετά τις σπουδές τους στην περιοχή. Από την πλευρά του και λόγω του ότι είναι γνώστης του θέματος, έχει προτάσεις για να καταθέσει και να συμβάλει προς το να βρεθούν οι τρόποι να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που «θα βάλουν την Δυτική Μακεδονία μέσα στις περιφέρειες θα αποτελούν συνειδητή επιλογή για να μείνουν οι νέοι και να δημιουργήσουν και θα έχουν μια ποιότητα ζωής. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τους ακούσει κάποιος όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη. Στην Ιρλανδία για παράδειγμα και στην περιφέρεια Midlands, μια περιοχή σε μετάβαση όπως η δική μας, με χρήματα του ταμείου μετάβασης δημιουργήθηκαν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής. Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις, προέκυψαν μετά από μια εξαιρετική εργασία μιας ομάδας που συστάθηκε για να καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν στις νέες ηλικίες. Έχουμε λοιπόν τα εργαλεία, τις εμπειρίες, τα παραδείγματα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ας πάμε στο επόμενο βήμα με αποτέλεσμα ουσιαστικό όμως και όχι τύπου business as usual» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος του Γιώργου Αμανατίδη.

Τέλος, ο Ηλίας Μιχαηλίδης καλεί τους πολίτες να πάνε στις κάλπες και να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Να συζητήσουν, να διαμορφώσουν τις απόψεις τους για τα προγράμματα των συνδυασμών και να επιλέξουν τον καλύτερο δια της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία. «Θεωρώ πως ο συνδυασμός «Συμμαχία για την Ανάπτυξη» έχει διαμορφώσει μια πολύ δυνατή και αποτελεσματική ομάδα που μπορεί να συνεργαστεί προς όφελος της περιοχής και να αλλάξει το κλίμα της έντονης δυσαρέσκειας που υπάρχει και να γυρίσει σελίδα η Δυτική Μακεδονία» καταλήγει ο Ηλίας Μιχαηλίδης.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση