Ηλίαση και εγκαύματα οι άμεσες επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο- Τι λέει ο γιατρός Ιορδάνης Ρωμιόπουλος

2 Min Read

Ηλίαση και εγκαύματα είναι οι δύο σημαντικότερες επιπλοκές απο την υπερβολική έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά για όσους αψηφούν τον ήλιο.
Η ηλίαση προκαλείται μετά απο μια μισή ώρα έκθεσης στον ήλιο και όταν οι ακτίνες πέφτουν κάθετα στο κεφάλι μας. Αν δούμε κόκκινο πρόσωπο, έχουμε πονοκέφαλο και ναυτία, τότε παρουσιάζουμε ήπια συμπτώματα ηλίασης.
«Αν η έκθεση στον ήλιο παραταθεί, τότε μπορεί να έχουμε και συμπτώματα, όπως ο ίλιγγος, ενώ πολύ πιο σπάνια σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε σπασμούς ή να πέσει κάποιος σε κώμα» λέει ο ειδικός παθολόγος-λοιμοξιωλόγος Ιορδάνης Ρωμιόπουλος. Πολύ συχνά, σύμφωνα με τον κ. Ρωμιόπουλο, είναι και τα εγκαύματα το καλοκαίρι, όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στον ήλιο για ηλιοθεραπεία για πολύ ώρα.

- Advertisement -

Τα εγκαύματα χωρίζονται σε πρώτου και δευτέρου βαθμού. «Όταν είναι μόνο κοκκινίλα, είναι πρώτου βαθμού, ενώ όταν συνοδεύεται και απο φουσκάλες (φυσαλίδες) είναι δευτέρου βαθμού.
Ο πόνος απο το έγκαυμα υποχωρεί όταν ξεφλουδίσει το δέρμα, αλλά τότε δημιουργείται ο κίνδυνος λοίμωξης με επιβακτηριακή λοίμωξη. Η αντιλιακή προστασία με κρέμα, αλλά και καπέλο, η ενυδάτωση του οργανισμού είναι κρίσιμης σημασίας. «Το έγκαυμα λειτουργεί σωρευτικά κι έτσι άτομα που έχουν υποστεί πέντε εγκαύματα στη ζωή τους παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος απο εκείνα που δεν έχουν υποστεί ποτέ έγκαυμα» λέει ο κ. Ρωμιόπουλος. Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν πρέπει να παίζουμε με τον ήλιο, προειδοποιεί ο γιατρός.
Αν παρατηρήσουμε ότι κάποιος έχει τα παραπάνω συμπτώματα, τότε χρειάζεται να μεταφερθεί σε σκιερό μέρος, να ενυδατωθεί και να ανακουφιστεί με δροσερές κομπρέσες.
Σωκράτης Μουτίδης

 

Μοιραστείτε την είδηση