Το μέγεθος και η αποτελεσματικότητα του κράτους συζητήθηκαν στην εκδήλωση της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις

2 Min Read

Σε μια ζωντανή συζήτηση με πολλές τοποθετήσεις και πλούσιο προβληματισμό αναλύθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η αποτελεσματικότητα του ελληνικού κράτους σε σχέση με τον αριθμό των υπαλλήλων του.
Την εκδήλωση διοργάνωσε στο γεμάτο από κόσμο Καφέ Παύλου Μελά η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» και προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι Δημήτρης Καραθανάσης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Σιόλιος Επιχειρηματίας και Βασίλης Μπουγιοτόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δήμου Κοζάνης. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ρίτα Τσιούρα.
«Η έννοια του μεγάλου κράτους σε μια εποχή απανωτών μνημονίων έχει δαιμονοποιηθεί» δήλωσε ο συντονιστής της Κίνησης Χάρης Κουζιάκης, «γι’ αυτό και επιδιώκουμε μέσα από αυτή τη συζήτηση να αποσαφηνίσουμε κάποια ζητήματα, ώστε να γίνει φανερό το πώς το κράτος μπορεί να γίνει ο στυλοβάτης της ανάπτυξης και όχι τροχοπέδη».
Ο Δημήτρης Σιόλιος τοποθετήθηκε υπέρ ενός μικρού κράτους, παρουσιάζοντας δείκτες κατάταξης της Ελλάδας σε σχέση με τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, ενώ αναφέρθηκε σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει η κατάσταση.
«Το ερώτημα κατά τη γνώμη μου είναι αν το κράτος είναι αποτελεσματικό» τόνισε ο Βασίλης Μπουγιοτόπουλος, προσθέτοντας ότι το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία και είναι απαραίτητες οι αλλαγές για να αξιοποιηθεί το δυναμικό του ελληνικού δημοσίου. «Τα εργαλεία σκέψης των προηγούμενων ετών δεν μας βοηθούν να εξηγήσουμε τα τωρινά δεδομένα και είναι απαραίτητες οι συναινέσεις» είπε ο κ. Μπουγιοτόπουλος χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καραθανάσης αναφέρθηκε στις διαφορετικές προσεγγίσεις και στην απαραίτητη συστηματοποίηση του τρόπου με τον οποίο μετράμε το κράτος, αλλά και στη συμβολή των δημοσίων υπαλλήλων στη λειτουργία του.
Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μέγεθος τους κράτους υπό το πρίσμα των διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, ενώ ζωντανός ήταν ο διάλογος που ακολούθησε.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση