Κ. Μπαντώλας: «Η μουσική για εμένα είναι τρόπος έκφρασης και τρόπος ζωής»

7 Min Read

Ο 16χρονος μουσικός από την Κοζάνη που «τα σπάει»

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάθος με την κατανόηση όπως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάθος με τη μουσική» είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο 16χρονος Κοζανίτης Κυριάκος Μπαντώλας.

Ο Κυριάκος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι ήδη γνωστός στην τοπική ροκ σκηνή και έχει κάνει αρκετές live εμφανίσεις σόλο αλλά και με την μπάντα του «KyriakosBadolas&CrossTheLineBand» σε διάφορες σκηνές αλλά και ετήσια φεστιβάλ. Μάλιστα, άνοιξαν τη συναυλία των «The Bahallows» στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως Δημοτικής, συμμετείχαν στο «Sourdstock», ενώ παρουσίασαν και τη μουσική τους στην «αυλή των ασμάτων και των θεαμάτων», αξιοποιώντας το βήμα που έδωσε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης πριν λίγες εβδομάδες, ώστε να αναδειχθούν νέοι τοπικοί καλλιτέχνες.

Ο ίδιος προτιμά τις πιο μικρές σκηνές που μπορεί να έχει άμεση επαφή με τον κόσμο, καθώς παίρνει τα vibes του και δύναμη από αυτόν. Η κάθε live εμφάνιση του έχει ένα επίπεδο άγχους, αλλά όπως έχουν πει και οι πιο «φτασμένοι» καλλιτέχνες, όταν έχουν άγχος σε κάθε εμφάνιση, σημαίνει ότι τους νοιάζει ο κόσμος και το τι θα του προσφέρουν.

Την Τρίτη θα βγουν τα πρώτα δύο τραγούδια από τον πρώτο τους DIY δίσκο με όνομα «Devil’s face», ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν βγει δέκα κομμάτια σε στίχους και μουσική του ιδίου συν ένα cover κομμάτι. Το πρώτο κομμάτι «Devil’s face» θα είναι ένα πιο up – tempo κομμάτι, ενώ το δεύτερο με τίτλο  «Christiana» θα είναι μπαλάντα. «Μέσα στη χρονιά θα βγαίνουν μαζί δύο με τρία κομμάτια, οπότε να είστε συντονισμένοι» αναφέρει χαριτολογώντας.

Ο Κυριάκος συνειδητοποίησε πως η μουσική είναι αυτό που θέλει να ακολουθήσει από πολύ μικρή ηλικία, καθώς ο πατέρας του είναι επίσης μουσικός και άρχισε δειλά-δειλά τα μαθήματα κλασικής κιθάρας, ενώ στη συνέχεια πέρασε στην ηλεκτρική. Είναι μαθητής του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας και όταν αποφοιτήσει θέλει να σπουδάσει σε κάποιο μουσικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο καθώς η επιλογή του να σπουδάσει στο εξωτερικό δυστυχώς είναι εκτός μπάτζετ, αν και αυτό θα ήθελε να κάνει ιδανικά. «Η μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή μου, στην ηλικία των 7 ετών λόγω του θείου μου είδα τους Guns N’ Roses και είπα μπαμπά θέλω να ξεκινήσω ηλεκτρική κιθάρα».

Ο ίδιος θεωρεί πως η μουσική του δεν έχει προοπτικές και θέση στην ελληνική μουσική βιομηχανία και θέλει να κυνηγήσει μια καριέρα στο εξωτερικό. «Αυτή η χώρα δεν μπορεί, με αυτά τα δεδομένα, να στηρίξει αυτό που θέλω να κάνω». Ιδανικά θα ήθελε να πάει στην Αμερική και να παίξει στο «Woodstock», αλλά ένα πιο «βατό» όνειρο είναι η καριέρα στην Ευρώπη. Αυτό που τον προβληματίζει και τον στεναχωρεί είναι η ανταπόκριση, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά «έχουμε ρίξει και ρίχνουμε πολλή δουλειά, πολύ κόπο, πολύ πόνο αλλά και χρήματα και είναι πολύ ζόρικο και δύσκολο να βλέπεις ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση, λόγω της μουσικής βιομηχανίας».

Η μουσική για τον ίδιο είναι ένας τρόπος έκφρασης, ό,τι ουσιαστικό έχει να πει, θα το πει μέσω αυτής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει τώρα. «Αν δεν είχα τη μουσική νομίζω πως δεν θα υπήρχε τρόπος να επιζήσω. Είναι το μόνο πράγμα που υπάρχει στη ζωή μου, τόσο σημαντικό. Ακόμα και όταν είμαι έξω σκέφτομαι το τι θα πρέπει να κάνω ή τι να μελετήσω όταν πάω σπίτι, όλα συνδέονται άμεσα με τη μουσική για εμένα, ακόμα και η διάθεση μου».

Το κεφάλαιο «KyriakosBadolas&CrossTheLineBand»

Ο ίδιος είναι ο κιθαρίστας της μπάντας και ο τραγουδιστής, αν και όπως λέει χαριτολογώντας «ψιλοτραγουδάει» καθώς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει ακόμα τον εαυτό του τραγουδιστή 100%, ενώ γράφει τους στίχους και τη μουσική για τα κομμάτια τους. Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο Πάρης Στεφανίδης στα ντραμς και ο Αστέρης Κουμπούρας στο μπάσο. Με τα συγκεκριμένα παιδιά είναι μαζί από τον Ιούνιο, μετά από διάφορα ευτράπελα που είχαν συμβεί με το αρχικό σχήμα, από το 2020 που δημιουργήθηκε η μπάντα από τον ίδιο γιατί ήθελε να παίζει τη μουσική που θέλει και να γράφει τα δικά του τραγούδια. Ο λόγος που ξεκίνησε αυτή η μπάντα ήταν ο δάσκαλος του Σάκης Ντοβόλης, ο οποίος είναι ο μέντορας και το είδωλο του και του χρωστάει τα πάντα, όπως τόνισε ο ίδιος καθώς ήταν και είναι δίπλα του σε κάθε του βήμα, σε κάθε του ανησυχία και προβληματισμό. «Γενικά σε ό,τι κάνω από πίσω είναι ο Σάκης, βοηθάει παντού και ό,τι και να κάνω πρώτα θα συμβουλευτώ αυτόν και μετά τον υπόλοιπο κόσμο. Θέλω να γίνω σαν τον Σάκη καθώς εκτός του ότι είναι εξαιρετικός μουσικός, είναι το πρότυπο ανθρώπου που έχω στη ζωή μου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αγαπημένος του κιθαρίστας είναι ο Στίβι Ρέι Βον, ο οποίος έχει αλλάξει τη μουσική και αν δεν είχε την ατυχία να πεθάνει τόσο νωρίς στο δυστύχημα που του κόστισε τη ζωή, θεωρεί πως θα είχε πάει τη μουσική σε άλλο επίπεδο. Τον τελευταίο καιρό ο κιθαρίστας που μελετάει περισσότερο, είναι ο Ρίτσι Κότσεν και αυτούς τους δύο μαζί με τον Σάκη Ντοβόλη, τους χαρακτηρίζει ως «Αγία Τριάδα» για τον ίδιο.

Το είδος που παίζουν είναι το μπλουζ – ροκ, αν και το θεωρεί ταμπέλα και δεν του αρέσουν οι ταμπέλες γιατί όπως εξηγεί το μπλουζ – ροκ δεν είναι αυτό που φαντάζονται όλοι καθώς έχει μέσα πάρα πολλά στοιχεία και η μπλουζ είναι η βάση για τα περισσότερα είδη μουσικής.

Ο τίτλος «Cross the line band» βγήκε από ένα κομμάτι του Σάκη Ντοβόλη και από έναν συγκεκριμένο στίχο, ο οποίος λέει don’t try to fit me into labels, I’ ve got to cross the line, που σημαίνει ότι δεν μπαίνω σε ταμπέλες και πρέπει να ξεπεράσω τη γραμμή (τα όρια). «Αυτό είναι το θετικό με τα μπλουζ, ότι σαν μουσική είναι η βάση για τα πάντα, οπότε θα μπορούσα να κάνω ό,τι θέλω με αυτή τη μουσική και να πειραματιστώ».   

Το όνειρο του είναι ασχοληθεί μόνο με τη μουσική για πάντα και να μπορεί να βιοποριστεί από αυτό.

Μπορείτε να βρείτε τα παιδιά στα social media παρακάτω:

Instagram: Kyriakos_badolas, stefanidis_paris, asterioss_, kyriakosbadolascrosstheline

Facebook: Kyriakos Badolas, Πάρης Στεφανίδης, Asterios Koumpouras, Cross the line band

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση