Κ. Βέττα: «Άδικος αποκλεισμός ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από το επίδομα θέρμανσης»

5 Min Read

Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

Η Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα: «Αποκλεισμός ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από το επίδομα θέρμανσης»

- Advertisement -

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 18 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., καταγράφεται το πρόβλημα με τον αποκλεισμό χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β΄ 6238/30-10-23),  καταγράφονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης επιδόματος θέρμανσης για το 2023-24. Στο άρθρο 2αβ) θεσπίζεται για πρώτη φορά ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τζίρου 80.000 ευρώ για την υποβολή αίτησης, για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην πράξη, ωστόσο, υπάρχουν πλείστοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο καθώς δραστηριοποιούνται σε τομείς με -κατά βάση- διατιμημένα προϊόντα, τα οποία έχουν πολύ χαμηλό περιθώριο κέδρους.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, τα καταστήματα λιανικής, ψιλικών, εμπορίας τηλεφωνικών καρτών και ειδών καπνιστού λειτουργούν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους, καθώς στα συγκεκριμένα διατιμημένα προϊόντα, που συνιστούν το μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους, το κέρδος ανέρχεται σχεδόν στο 1-2%, ή και λιγότερο.

Επομένως, υπάρχει μεν αυξημένος τζίρος σε αυτά τα καταστήματα αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις με παρόμοιες συνθήκες πώλησης και κερδοφορίας -που λειτουργούν ως μονοπρόσωπες, ολιγοπρόσωπες ή οικογενειακές επιχειρήσεις- ωστόσο τα έσοδα είναι πολύ χαμηλά.

Συμπερασματικά, με την ερώτηση τίθεται ένα ζήτημα αδικίας προς τους συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι αποκλείονται από το επίδομα θέρμανσης, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη από την κυβέρνηση η ειδική περίπτωση υψηλών ακαθάριστων εισοδημάτων με χαμηλότατο κέρδος.

Ως εκ τούτου, ερωτάται o Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών :

1.     Πως θα θεραπεύσει την αδικία στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που εμπίπτουν στο άρθρο 2αβ του ΦΕΚ Β΄ 6238/30-10-23 και, λόγω υψηλού τζίρου, αλλά χαμηλότατων εσόδων, δεν λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης για το έτος 2023-24;

Επισυνάπτεται η ερώτηση.

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 

Θέμα: Αποκλεισμός αυτοαπασχολούμενων από το επίδομα θέρμανσης»

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β΄ 6238/30-10-23) ορίζεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023-24 και ο καθορισμός του ύψους των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης του.

Στο άρθρο 2, που αναφέρονται τα εισοδηματικά κριτήρια και οι δικαιούχοι, προστίθεται το εδάφιο αβ) που αναφέρει ότι : «εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν.4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ»

Για πρώτη φορά, την φετινή χρονιά, τίθεται ανώτατο όριο τζίρου για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με δηλωμένα ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ, αποκλείονται αυτόματα από το επίδομα θέρμανσης. 

Η εφαρμογή μιας αναλογικότητας και εισοδηματικών κριτηρίων στην χορήγηση επιδομάτων, συνιστά μια  συζητήσιμη αλλά αποδεκτή, καταρχάς, εξέλιξη. Ωστόσο, δημιουργούνται προβλήματα σε μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται σε  επιχειρήσεις και κλάδους, με σχετικά υψηλό μεν τζίρο, αλλά με πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους, λόγω πώλησης διατιμημένων προϊόντων.

Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής, ψιλικών, εμπορίας τηλεφωνικών καρτών και ειδών καπνιστού, λειτουργούν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους, καθώς στα συγκεκριμένα διατιμημένα προσόντα, που συνιστά το μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους, το κέρδος τους ανέρχεται σχεδόν στο 1-2%, ή και λιγότερο.

Επομένως έχουμε  την συνθήκη, να υπάρχει αυξημένος τζίρος, αλλά ελάχιστα έσοδα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, τόσο στον προκείμενο κλάδο, αλλά και σε άλλους, με παρόμοιες συνθήκες πώλησης και κερδοφορίας, να αποκλείονται από την πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης. 

Επειδή το ΦΕΚ για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αποκλείει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, χωρίς να σταθμίσει ειδικές περιπτώσεις υψηλών ακαθάριστων εισοδημάτων με χαμηλότατο κέρδος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πως θα θεραπεύσει την αδικία στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που εμπίπτουν στο άρθρο 2αβ του ΦΕΚ Β΄ 6238/30-10-23 και, λόγω υψηλού τζίρου, αλλά χαμηλότατων εσόδων, δεν λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης για το έτος 2023-24;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Ακρίτα Έλενα

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Γαβρήλος Γιώργος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Γιώτα

Χρηστίδου Ραλλία 

Ψυχογιός Γεώργιος

Μοιραστείτε την είδηση