Κ. Βέττα: «Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η ενεργειακή μετάβαση εξυπηρετεί λίγους και εκλεκτούς»

2 Min Read

Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση-αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Εξοβελισμός των αιτήσεων ενεργειακών κοινοτήτων και μικρών επενδυτών Φωτοβολταικών»

Η ερώτηση βασίζεται σε ανακοίνωση του Σ.Ε.Φ.ΠΕ. Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος επισημαίνει ότι η φημολογούμενη νέα ρύθμιση για την σύνδεση των αιτήσεων με τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο θα αποκλείει και θα καθυστερεί τις αιτήσεις αδειοδότησης δεκάδων ενεργειακών κοινοτήτων και εκατοντάδων μικροεπενδυτών της περιοχής.

Για μία ακόμη φορά, έπειτα και από την καταστρεπτική απόφαση του 2022, οι μικρές επενδύσεις και οι ενεργειακές κοινότητες τίθενται σε χαμηλή προτεραιοποίηση προς όφελος άλλων, κυβερνητικών επιλογών και, συγκεκριμένα, της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και εν προκειμένω της RWE που ελέγχει τον πλειοψηφικό της πακέτο.

Το αποτέλεσμα είναι η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου, ο παραγκωνισμός των αιτήσεων των ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρών επενδυτών και η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων του χώρου.

Αποδεικνύεται, ότι και η ενεργειακή μετάβαση, είναι για την κυβέρνηση μια ευκαιρία να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέροντα του χώρου, αδιαφορώντας για την ενεργειακή δημοκρατία, την διάχυση των οφελών και την ρύθμιση ενός τοπίου που, ειδικά στην Δυτική Μακεδονία, ζημιώνει πολλαπλώς, την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Τέλος, στην ερώτηση τίθεται τα ζητήματα που άπτονται της αύξησης του ορίου της κατηγορίας Γ2 και της δέσμευσης ικανού ηλεκτρικού χώρου για να εκπληρωθούν τα αιτήματα τους, καθώς και η οικονομική και νομοθετική μέριμνα για την ικανοποίηση των αντίστοιχων θέσεων τους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση