Κ. Βέττα: «Η τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πολυφύτου στερεί από την περιοχή την αναπτυξιακή δυναμική της»

2 Min Read

Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης και προγραμματισμός συζήτησης της ερώτησης για τους αλιείς καραβίδας

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πολυφύτου ναρκοθετεί το περιβάλλον, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις προοπτικές της περιοχής» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, τις επόμενες ημέρες στην Βουλή.

Στην ερώτηση, αναδεικνύεται το επίμαχο ζήτημα της επιχειρούμενης εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στην Λίμνη Πολυφύτου. Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό από δημοσιεύματα, έχουν κατατεθεί στην Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αιτήσεις αδειοδότησης για λειτουργία 8 πλωτών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 66ΜW.

H συγκεκριμένη εξέλιξη, έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας της Δ.Ε.Η., ιδιωτών και αρμόδιων φορέων, ήδη από το 2020-2021, να τοποθετήσουν πλωτά φωτοβολταικά στη Λίμνη. Τότε, η ομόθυμη αντίδραση των φορέων και των πολιτών, είχε σταματήσει τις επιδιώξεις για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Σήμερα, χάρη και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, ιδιώτες, σε συνεργασία με την Δ.Ε.Η., επανέρχονται για το θέμα, επιβεβαιώνοντας την αντίληψη ότι η Δυτική Μακεδονία είναι για την κυβέρνηση, μια «μπαταρία» και μόνο.

Ωστόσο, υπάρχει κι έτερη διέξοδος.  Όπως αναφέρεται, η Λίμνη Πολυφύτου έχει άλλο χαρακτήρα καθώς προσφέρεται, αφενός, για την αλιευτική δραστηριότητα κι, αφετέρου, για αναψυχή, αθλητισμό και τουρισμό, ενώ οι μελέτες των όμορων Δήμων αναδεικνύουν τις πολλαπλές δυνατότητες ήπιας αξιοποίησης, σε αντίθεση με το γενικό πνεύμα άναρχης τοποθέτησης Α.Π.Ε..

Τέλος, εντύπωση προκαλεί, για μία ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές σπεύδουν να ικανοποιήσουν τον σχεδιασμό και τις αιτήσεις μεγάλων συμφερόντων αναφορικά με την διασύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα, σε αντίθεση με τους Δήμους, τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς επενδυτές, που βλέπουν να παραγκωνίζονται διαρκώς οι αιτήσεις τους.

Μοιραστείτε την είδηση